Instagram

Thursday, 17 October 2013

Madrasapattinam- Arya

Assalamualaikum dan selamat petang kawan2 semua.Apa khabaq?harap hampa semua sihat noo..Cuaca agak best petang ni..Hangat dari siang tadi dan xnampak gaya nak hujan..Tapi kalau hujan pun rahmat..amin.. Jadi di petang ni,aku nak review skit pasal satu filem yang baru aku tengok semalam..Filem yang berlatarbelakangkan sejarah di India..Dan pertembungan dua budaya di antara Eropah dan Asia.Berkisarkan cerita sekitar tahun 1940, di mana India belum lagi mendapat kemerdekaan.





Madrasapattinam Poster
Madrasapattinam (2010)





Arya



Ni la hero dalam cerita Madrasapattinam ni..Nama dia Arya.Buat pengetahuan semua hero ni jarang berlakon, tapi sekali berlakon memang Box office cerita dia..Kebanyakkan filem dia macamtu aku dok tengok..Dia ni jarang sangat berlakon..Entah mengapa..mungkin tu polisi dia tetapkan kot, kalau nak amik dia, dia nak watak yg kena ngan dia ka apa ka..Pendek kata demand la kot..heheh..kira kalau kat Hollywood tu mcm Collin farrel la kot..





Amy Jackson



ehem2,,,heroin dia mat salleh kot macha..hahaha..Amy Jackson..bleh google pasai dia ni..Dengaq kata memang English Lady..tapi banyak habiskan masa di India..berlakon rasanya..Lebih kurang macamtu la..


Jadi cerita ni bermula dengan flashback dah, di mana seorang orang tua perempuan mat salleh, dia tiba-tiba teringat kat hero lama dia di India. So dia bercadang nk p India untuk cari balik hero lama dia. Kalau nk ikutkan balik, dia kenai hero masa anak dara dulu 1940 an, hitung sampai 2010..hampa kira sendiri la umoq orang tua tu berapa..hehehe..Jadi bila dia sampai sana, cerita bermula bila setiap kali dia tengok satu tempat tu, dia teringat masa dia muda2 dulu..Pendek kata masa muda dulu dia mai dari London, dia mai ke India atas dasar dia ni anak Gabenor British di India.Kesimpulannya dia ni anak orang kaya, jatuh cinta dekat local citizen, iaitu HEro yang wataknya di bawak oleh Arya(gambaq di atas).


So berlakulah pergelutan, dan dalam cerita ni disajikan kepada kita betapa hinanya orang puteh dekat orang India.Betapa keji depa rasa bila orang India cuba memegang tangan anak dara depa..Perghh..macam2 la..Tapi xda la heavy sangat cerita berkaitan racist ni..Kalau hampa tengok DJENGO lagi keji kot...Mat salleh hina sungguh2 orang Negro ni.Jadi dalam cerita ni xda la heavy sangat unsur2 macamtu.


Plot cerita xberapa heavy sangat..Dan cerita ni ending apa bila orang tua mat salleh yang datang ke India mencari hero dia tu jumpa jugak..Setelah puas mencari..Tapi sayang...hero dah lama mati macha..huhuhuhu...Hero mati laa..Tapi yg lebih sadis..Hero mati pun dalam keadaan dia xberkahwin sampai hujung usia dia..Sebab mungkin dia setia gila kat heroin dia iaitu Amy Jackson ni la...huhuh...Apa bleh buat,cerita itu macam... Apa yang aku bleh kaitkan supaya hampa bleh paham ialah...Sapa pernah tengok TITANIC???haaa..lebih kurang tu laa...Cerita orang tua jumpa gambaq dalam kapal dan dia la lukih gambaq tu kan..So madarasapattinam ni mcm tu la..Cuma bezanya pertembungan dua benua..Eropah dan Asia...dan mcm besa...Lagu mesti ada...heheheh..


Madarasapattinam ni sebenaqnya nama tempat di India, Iaitu Madras yang sekarang di kenali di India sebagai Chennai. Itu ja la..Pattinam tu aku xingat..Tapi jalan cerita dia..bleh la..Sapa dahagakan action,kurang la action..Tapi sapa suka love story..Aku rasa hampa bleh layan kot..Susah la nk wat cita CInta dua benua ni..heheheh...

Apa2 pun selamat menonton...Jangan risau..Rasanya cerita ni xda la ganas..dan xda unsur2 seks keterlaluan..Sesuai untuk ditonton satu family..Sebab depa ketengahkan kehidupan sosial rakyat India sebenar sebelum mereka merdeka..Jadi selamat menonton..


Sekian Terima kasih


Montana




14 comments:

  1. follow sini, peminat tamil rupanya..sama lah kita, saya hindi pun minat, tamil pun minat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamil dan Telegu saja buat masa ini.heheh

      Delete
  2. cerita cinta mesti ada babak sedih kan.. kena sediakan tisu kalau nak tengok macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih pasai hero kena hina teruk sangat..huhuhuh

      Delete
  3. Replies
    1. dalam cerita ni heroin xjoget bro heheh

      Delete
  4. oiiii....serius ka miinat tamil? dok mana? jom pi tgok movie dkt coliseum..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. NIbong Tebal,PEnang brooo....kalau xserius xda la post aku semua pasai tamil broo...heheheh...Jeeva amacam?hahahaha..aku ada tengok movie dia tajuk KO..nanti aku review

      Delete
  5. Hero dia ensem sgt ni..hehe..ala2 titanic ni mesti kna cari ni..bleh berangan duk tgk cerita ja la..leh felling2 romantik sat..hehe..

    Aa..mlm2 lapaq eh..jemput2 mkn.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi dalam cerita ni depa solek hero bagi xhensem..ya la..nak bagi nampak sikit hero ni hero kampung

      Delete
  6. Oh, selalu tgk cter melayu fall in love ngn ngn mat salih. Tpi citer india pun ada jugak fall in love ngn mat salih ni. Hero & heroin sesuai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni minah salleh minat kat hero Tamil..heheheh

      Delete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...