Instagram

Monday, 21 October 2013

Action King-Arjun

Assalamulaikum...apa habaq hampa semua...harap sihat la nooo...lambat skit hari ni post..nak kata malam pun dak..ni dah kira pagi dah ni..bapa jam lagi ja nk menjelang subuh sapiee(ayat orang utara).. Baru tonton satu filem macha...sat2...cerita ni baru lagi...ibarat kalau hampa kena buat asingment mengenai review jurnal masih relevan sebab tahun yang sama lagi..bukan 6 tahun sebelum punya cerita ni...






Kadal Poster
Kadal (2013)






Kadal Gautham Karthik



Jadi..kalau nak ikutkan...ni la hero dia..Gautham Karthik dan aku difahamkan bahawa ini juga adalah first movie lakonan dia...hurmm..satu macam ni..sebab first movie dia dah berlakon dengan star dah.Secara fundamentalnya aku beli cerita ni bukan pasai hero ni.Ya la kan,first filem..aku rasa sapa pun xkenai dia ni..Tapi pembelian cerita ni adalah disebabkan faktor hero yg ada dalam poster di atas..Iaitu Action King-ARJUN.Macam besa la,ni nama timangan dia dalam industri filem Tamil.Aku agak pelik gak pada mula aku tgk cerita ni sbb Action King dah xmacam hero dah pun,tapi atas terma lain dia masih lagi Lead Role dalam filem ni..Kira watak penting gak la...hehehe...Xda dia kira cerita kira masam gak la..lebih kurang mcmtu la.





Arjun
Action King

Ni la hero bagi aku sebenaqnya..Bukan bias wei,sebab memang dia best..hahahah..(walaupun berbaur bias)..Jadi dia ni la penyebab aku beli cerita Kadal (the sea) ni..itu ja la..Sebab banyak movie dia sebelum ni aku tengok dia hero dan dia lead role..tapi kali ni dia bukan hero tetapi masih tergolong dalam lead role gak..sebab cerita hidup pasai dia ni jugak la..Ya la bang, hero cerita ni muda lagi...macmana pun Action King gak la penggerak plot2 cerita ni.


Jadi cerita ni berkisarkan kehidupan masyarakat pelaut atau orang laut di India dan bagaimana kehidupan seorang budak iaitu hero yang membesar tetapi dicemuh orang masyarakat atau komuniti di laut.Sebab orang kampung di situ menghina dan mencemuh hero sejak dia kecik,3 tahun lebih lagi dah kena cemuh sebab dikatakan ibunya seorang pelacur..hurmm...Jadi ianya berkisarkan keruntuhan sosial di kampung dan director cuba nak dekatkan kita dengan keruntuhan sosial masyarakat pelaut di India kepada kita..Hero membesar dengan dihina,dicaci.Agak tidak adil kerana dia xbersalah sebab bapak dia sendiri macam xmengaku dia anak dan bapak dia sendiri menghina isteri merangkap ibu hero sendiri..Agak tidak adil di sini..Hampa bleh nampak macamana tanpa pendidikan dan pegangan agama boleh menguasai tindakan seseorang itu..DAn ini ditunjukkan oleh orang laut di India.


Jalan cerita bertambah rancak dan agak tricky apabila kemunculan Action King yang entah dari mana datangnya cuba untuk menghidupkan dan memberi nafas baru kepada hero..Ini disebabkan oleh dendam lama Action King pada seseorang yg dia taw sekarang tengah dok ajaq hero ke jalan yang benar.hehehe..Kiranya orang yg tengah dok jaga hero skg ni orang baik..Action King jahat... Ibarat senang, pendekatan antara Angel and Demon dalam memberi option kepada hero..Jadi Action King ni dendam gak la kat watak Angel dalam cerita ni sebab dok ajaq hero jadi baik,sedangkan dia nak hero jadi jahat macam dia...So di babak ni la agak tricky skit sebab Action King mai dalam keadaan buat muka kesian,dan akhirnya memerangkap watak Angel ini hingga masuk jail.


Jadi cerita ni bagi aku xberapa nak ada action,lawan kurang..Tapi diselitkan sedikit unsur2 keruntuhan sosial masyarakat laut di India yg bagi aku..hurmm..memang heavy la mcmni..Bagaimana rendahnya moral depa bila orang nak buat baik dengan depa, dan suka2 ja jatuh hukuman kat orang..SAmpai paderi di tempat depa pun depa tibai xkasi chance punya..ada ka patut..

JAdi kesimpulannya hero memilih the right path dalam hidup dia.Sebab the wrong past kompom la wrong..hahahah..Di babak last ada fight di atas kapal..Yang bagi aku best depa lawan...ada gak la skit sepak melambung2...tapi xbanyak macam cerita Superstar..tu ja la.Aku bleh bagi 4 bintang cerita ni..Bukan atas dasar action, tapi nilai kemanusiaan dan sosial life yang begitu menyentuh hati kalau kita tengok..hhuhuhuh...


oppss..lupa nak tunjuk kat hampa heroin dia...jeng jeng jengggggg




Beauty Thulasi
Thulasi Nair

Aku try cari maklumat pasai heroin ni..errr tapi xdapat..aku xtaw mana depa dapat heroin ini..Tapi bleh gagah gak la..dalam cerita ni dia jadi anak Action King..hahahaha...dia jadi anak orang jahat.Tapi awek hero..

So setakat ni ja kot...Yang lain2 hampa bleh usha sendiri..Filem ni filem 2013..Tahun ni punya keluaq..Patut aku tgk Action king agak season in the sun skit...RAmbut skit ada putih la macha..heheheh...




Sekian terima kasih...salah silap harap maaf noooo...



Montana
Be the best to win the Best

10 comments:

  1. Tu diaaaa...he..slalu dulu jugak tengok byk cerita yg arjun berlakon..klu dia berlakon baik..sukala..pasai muka dia nmpk x bersalah kan..tp lagi suka klu ceta ada kamalhassan..mmg syok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita ni agak tricky skit...hehehe

      Delete
  2. kalau dalam hindi
    "samunder" = sea
    "badal" = wave (ombak)

    hehe..mari belajar hindi...

    4 bintang ek? nnt boleh layan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. layan yannn...jangan xlayan..ji haa

      Delete
  3. kira nih banyak citer dark side of India la ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dark side..cuma xpakai pedang star wars ja

      Delete
  4. banyak rupanaya filem tamil ni

    ReplyDelete
  5. menarik review cerita ni.. dah lama tak tengok sebarang movie..

    ReplyDelete
  6. salam kenal...


    dulu2 suka gak tgk cerita hindi.. but not now.. ehh.. ni cite tamil ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa tamil azian elias ;-) dengan Telegu

      Delete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...