Instagram

Thursday, 23 July 2015

Dhanush- Maari (2015)


Assalammualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua penduduk Malaysia. Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua Muslim, semoga raya anda disambut dengan riang gembira dengan keluarga tersayang. Macam-macam cerita yang ada di bulan syawal ni kan, cuma kita teruskan hidup kita, dan cuba membahagiakan semua yang ada sekeliling kita.

Raya ni macam biasa la, aku cuti xlama. Selasa dah mula bertugas. Tapi saja la nak share ngan hampa semua, hari isnin baru-baru ni punya cerita. Aku pun lama sangat xpi jalan-jalan. Jalan punya jalan, akhirnya langkah aku terhenti di satu destinasi, area Butterworth, Pulau Pinang, iaitu Panggung Wayang, Lotus Five Star ..Perghh..lamanya rasa aku xtengok wayang wei..Balik dari beraya rumah kawan-kawan dan adik beradik, aku lalu jalan lama, tu yang terhenti kat situ tu.. Tanpa berfikir panjang, aku terus pi di kaunter dan cuba tengok di antara 3 movie yang ditayangkan, apa yang boleh aku layan ni..Jadi bila aku tengok di banner yang dok ada tu, maka inilah filem yang aku berjaya tengok untuk hari itu..





Sekali tengok, post2 aku sebelum2 ini menunjukkan banyak movie Dhanush ja aku tengok, sekali tengok macam nak jadi Dhanush punya fans pun ada gak. Tapi tu la, nak kata apa kan, time filem dia keluaq time tu la aku ada duit, jadi nasib la kan. Filem Surya yang baru2 ni pun aku xtengok sebab modal xberapa nak ada, time filem Dhanush ni keluaq time ni ada modai sikit. Heheh.. xpa lah, janji movie baru dia ni memang aku nak share ngan hampa, pertama sekali aku nak bagitaw adalah filem Maari ni memang menujukkan keupayaan Dhanush sebagai hero. Watak Dhanush yang nama dia sama macam nama filem iaitu Maari, bagi aku satu ja aku nak habaq, memang style habih la!!!.. Bila keluaq dari panggung, aku terbayang-bayang, yang aku xsangka Dhanush berjaya membawa watak dia dengan baik sekali, dan xsangka aku kali ni dia memang style la..Aduih..Aku mula2 masa nak tengok tu risau gak Dhanush ni sebab movie dia jarang yang syok, tapi beranikan diri jugak lah, xtengok mana nak taw, sekali bila tengok perghhh...Rasa macam nak tengok sekali lagi pun ada. Dia semakin matang dalam lakonan dia, ayat2 dia semakin menunjukkan dia selesa dan cukup menjiwai watak dia, dan gaya dia pun cukup meninggalkan kesan kepada penonton macam aku. Syabas Dhanush for your great works this time. Bagi aku klimaks seorang hero Tamil tu bila heroin macam xberapa nak fungsi dalam filem depa, maka bagi aku, Dhanush dah sampai tahap tu dah la ni.. Xda heroin pun xpa, cerita best jugak. Syabas pada pengarah dia iaitu Balaji Mohan sebab bagi satu filem, dan filem ni berjaya membawa lonjakan reputasi kepada Dhanush. Dhanush xyah pakai heroin wei, pun jalan cerita best. Cuma heroin nak kena ada la kan. Tu ja la.


Cerita berkisarkan seorang samseng kampung yang bernama Maari, yang cukup orang takut dengan dia. Badan kecik, tapi hati kering. Maka di sini bagi aku pemilihan watak pun memang kena. Selalu di dunia realiti pun gangster yang orang dok gerun sangat ni bukan badan macam The Rock ka, John Cena pun, tapi badan kecik ja. Selalu macamtu, maka Maari ni lebih kurang tu jugak la. Maari ni gangster,dalam masa yang sama diberi kepercayaan untuk handle satu events, iaitu lumba burung merpati. Ini pun satu benda baru bagi aku, kalau xtengok aku pun xtaw benda ni ada. Selalu dok dengaq lawan sabung ayam, lawan belalang bunyi mana sedap, burung murai batu, ni race burung merpati. Haa ni baru rare macha.. Jadi Maari ni handle, dalam masa yang sama dia selalu dok menang race burung merpati dan ini membuatkan musuh dok xpuaih hati kat dia.



Keseluruhan cerita ni menunjukkan watak jahat adalah satu inspektor yang cukup xpuaih hati dekat maari ni. Dari awal filem menunjukkan Inspektor ini cukup bersemangat nak tangkap maari ni, padahal xda kes yang direkodkan pun atas nama dia. Rupa-rupanya Polis pun geng ngan orang jahat. Maka berlakulah konspirasi untuk jatuhkan Maari. Bila Maari xda, baru la Polis jahat dan geng yg xpuaih hati dengan Maari ni bermaharajalela. Bagi aku filem ni xberat, memang enjoylah. Memang santai. Jangan pening-pening kepala, sebab pak lawak ada dua orang dalam filem ni yang sentiasa ada punch line depa supaya hampa xmengantuk dalam panggung wayang. Walaupun cerita gangster kampung, masej dia masih ada dalam filem ni, yang menunjukkan selalunya orang jahat di mata orang ni la selalunya banyak dok tolong orang-orang kampung dia sendiri, samaada kita sedar atau tidak. 

Dhanush tampil dengan gaya yang memang sempoilah bagi aku, baju bunga, spek mata dia, dan trademark dia dalam filem ni dia suka pintai misai. Hahaha..memang tinggal kesan betul. Walaupun filem tak berat,santai tapi aku nak bagi 4.5 bintang, sebab aku terhibur sangat sepanjang aku menonton filem ni. Lagu pun tak banyak, jadi jalan cerita best la sikit kan, emosi pun xterganggu sebab lagu dia xbanyak. Apa yang aku boleh bagitaw, hampa kena tengok, sebab Dhanush memang Style habih laa dalam filem ni. Hampa mesti terhibur punya lah..



Sekian terima kasih.


Montana
Be The Best to Win The Best




Rujukan/Reference: 

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Balaji_Mohan
2. http://media2.intoday.in/indiatoday/images/stories/maari-story_647_062615065839.jpg
3. http://www.thewiire.com/wp-content/uploads/2015/07/maari-poster.jpg










Thursday, 30 April 2015

Dhanush- Anegan (2015)



Assalammualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada anda semua..Harap anda semua sihat sejahtera hendaknya. Ehem2..esok cuti wei..cuti..Hahahah...Boleh releks di rumah di samping keluarga tersayang. Hari ini,kerja dengan sebaik mungkin sebab esok nak lepak rumah saja..Tidak mahu ke mana-mana dah...

Jom..ingat nak share satu lagi filem dengan hampa,sempena sebelum cuti hari pekerja esok hari. Cerita yang aku tengok dah bulan 2 hari tu, cuma tidak berkesempatan untuk berkongsi dengan penduduk Malaysia ja. Lakonan daripada hero Tamil yang semakin meningkat naik iaitu Dhanush, cukup tidak mengecewakan aku dengan dua filem dia yang aku berjaya tonton dalam bulan februari lepas. SHAMITABH lakonan beliau cukup berkesan, ditambah dengan cerita yang agak jarang dibuat oleh pengarah-pengarah lain. Filem kali ini pula yang akan aku review ini pula bagi aku lebih suspen, lebih sempoi. Cuma kalau yang masa pi tengok wayang tu, kerap pi buang ayaq, maka bila hampa terlepas beberapa babak mungkin membuatkan hampa jadi tak ketahuan punca, sebab filem dia kali ni memang hampa kena tengok betui2. Tidak memang hampa terlepas dan akhirnya mungkin jadi tidak faham dengan jalan cerita dia.








Anegan, adalah bertemakan love story. Memang pasai cinta ja pun cerita ni. Tapi jalan cerita cinta depa digarapkan dengan penuh menarik sekali, di mana jalan cerita itu dijana daripada fantasi heroin dalam filem ini. Heroin cun jugak, tapi orang baru jadi aku tidak berapa nak kenal dan cam sangat lah. Di awal filem ini Hero, lakonan Dhanush adalah seorang anak muda,anak orang kebanyakkan yang berjaya menambat hati anak orang kaya, memang kaya heroin dalam filem ini. Berlaku cabaran dalam cinta depa hingga menyebabkan hero akhirnya di babak-babak kejar mengejar daripada bapak heroin ditembak. Pommm..laa..tetiba ada babak heroin dok menangis atas kerusi seorang Doktor,lebih kurang Doktor Psikatari kot, yang dok berubat orang yang ada masalah dalaman ni. Rupa-rupanya babak pertama tadi tu adalah penjanaan daripada minda heroin. Pening gak cerita ni pada mulanya, seolah-olah macam kehidupan semula pun ada gak cara dia nak bagitau tu. Kalau diperhatikan dan diamati betul2, filem ini terbahagi kepada 3 babak yang akhirnya babak itu disimpulkan dengan dunia realiti, Babak pertama hero di suatu masa lebih kurang tahun 1920an macamtu, babak kedua lebih kurang 1980an dan babak terakhir adalah kesimpulan dari kedua2 babak tadi.

Jalan cerita semakin menarik apabila Hero mendapati heroin ni terlalu banyak berfantasi. Fantasi dia memang cukup memeningkan hero sebab fantasi tersebut membuatkan hero rasa kurang senang. Ya lah, mana tidaknya, setiap masa heroin akan bercerita tentang hero ni dalam mimpi dia. Namun apa yang aku rasa cuba nak diketengahkan oleh K.V Anand , iaitu pengarahnya adalah mengenai kadang-kadang fantasi seseorang itu tidak boleh diambil mudah. Kemungkinan daripada fantasi itu berjaya mencipta dan merungkai satu kejadian atau misteri yang berpuluh-puluh tahun tidak dapat diselesaikan. Unsur itulah yang diterapkan dalam filem ini, di mana fantasi heroin dalam heroin ini berjaya menyelesaikan satu kejadian pembunuhan,yang cukup tragis, di mana kejadian itu jugak ada kena mengena dengan hero dan heroin jugak.

Apa yang pasti, filem ini berjaya dikerat kepada 3 bahagian, dan dua bahagian terakhir itu cukup signifikan dengan kehidupan hero dan heroin di masa sekarang. Setiap yang terjadi di masa lampau itu, berjaya diselesaikan dengan hanya fantasi seseorang. Benarkah ini memang berlaku sebenarnya? maka itulah persoalan yang ditinggalkan. Untuk babak berlawan, Yaa..Dhanush atau hero dalam filem Anegan ni lawan sempoi. Memang best. Boleh la dari cerita SHAMITABH di tidak lawan langsung. Jadi jangan buang masa, aku bagi 4.5 bintang filem ini. Sebab jalan cerita dia memang pelik, dan bila nak abis filem ni hampa akan rasa puas, dan ada jugak sedikit rasa di spinkan oleh pengarah filem ini. Jadi Selamat menonton!!!!


Sekian terima kasih

Montana
Be The Best to win The Best



Rujukan/Reference:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/K._V._Anand
2. http://cinemaz.in/gallery_pic/org/mg_12.jpg

Friday, 24 April 2015

Dhanush- Shamitabh (2015)



Assalammualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua rakyat Malaysia di luar sana. Harap anda semua sihat sejahtera hendaknya. Macamana kerja hari ini, ok kot nooo. Hari ini aku cuba untuk kongsi satu filem yang aku dah tengok di panggung. Hurmm..Boleh tahan la cerita ni, cuma tak ada aksi tumbuk, tendang,sepak lepaih sampai ke tiang elektrik ja. Sebab filem ini bagi aku boleh dikatakan satu bentuk filem lain dari yang lain konsep dia. Pergh...sejak dua menjak ni, aku tengok banyak filem Tamil yang tampil dengan idea-idea yang cukup pelik, tetapi mungkin ada atau mungkin hanya fantasi di dunia yang sebenar ini. 









Filem yang bertajuk SHAMITABH ni aku tengok bulan 2 baru-baru ini, yang bagi aku pada mulanya aku xberapa excited nak tengok sangat. Selepas aku tengok dalam movie tu ada Amitabh Bachan, aku rasa macam satu feel ja, rasa macam nak tengok. Sebab bagi aku legend macam Amitabh Bachan ni jarang berlakon dengan Hero Tamil, tapi kali ini dia boleh muncul, dengan Dhanush lak tu, bukan yang lebih popular di Malaysia lain seperti Vijay atau Ajith Kumar. So disebabkan faktor inilah yang membuatkan aku teruja jugak untuk tengok filem ini. So aku ambil langkah,tengok dulu, baru taw. Sebab kemunculan Amitabh Bachan mesti ada something punya, dengan Dhanush lak tu.


Tema filem ini adalah pasal dunia hiburan. Dunia lakonan adalah medium asas cerita ini yang bagi aku pengarah filem ini iaitu R.Balki cuba ketengahkan kepada umum. Filem ini adalah mengenai seorang anak muda yang mempunyai bakat besar dan impian yang besar dalam dunia lakonan. Dari kecik dia memang suka dengan lakonan, dan bila meningkat umur remaja pun dia cukup passionate dengan lakonan. Dia banyak menghabiskan masa tonton TV,tiru gaya pelakon dalam tv dan terbawa-bawa benda macam tu dalam hidup sebenar dia. Sehingga pada satu hari dia nekad untuk ke Mumbai, di mana terpusatnya industri filem terbesar India dalam filem ini. Bila dia sampai sana, dia cuba untuk meyakinkan para penerbit filem, sehinggakan sewaktu dia dihalau dan bergaduh dengan pengawal kawasan di situ, menarik perhatian seorang perempuan yang bekerja sebagai pembantu pengarah,merangkap heroin dalam filem ini.

Dhanush, yang memegang watak Dhanish dalam filem ini cuba meyakinkan heroin yang dia boleh berlakon, dengan meminta heroin bagi satu scene untuk dia lakonkan, maka dia buat dengan sebaik mungkin hinggakan menarik minat heroin untuk ditunjukkan kepada pengarah dia. Namun, masih ada kecacatan pada Dhanish dalam filem ini. Dhanish memang pandai berlakon, dan dia mampu menguasai dan menjiwai watak dengan perfect sekali. Namun satu sahaja kekurangan dia, walaupun pandai berlakon, menjiwai,ada rupa jugak la dalam filem ini, tapi Dhanish tidak mempunya SUARA!!!!...perghhh... Muka kalau hensem dan pandai berlakon pun, cukup problem oo kalau bisu. Macamana nak berlakon kalau bisu. Jadi isu bisu inilah yang menjadi asas kepada filem ini, iaitu Hero Bisu, tapi pandai berlakon.

Plot seterusnya menceritakan bapak kepada heroin cuba untuk menawarkan bantuan kepada Dhanish, dengan membawa ke Finland melakukan satu pembedehan kepada Dhanish, iaitu operate untuk memasukkan satu peti suara baru di dalam kerongkong dia. Peti suara ini lebih magik, di mana Dhanish boleh copy paste suara orang lain, dengan syarat orang yang satu lagi tu dibekalkan mic dan headphone. Bila orang tu cakap, secara automatik masuk terus ke dalam peti suara Dhanish,dia rakam dan bila dia buka suara/mulut dia akan keluar suara orang yang bercakap menggunakan mic itu. Pergh..first time masa aku tengok ni memang macam nak tergelak, tapi hakikatnya ada dak pengarah filem terpikiaq nak buat filem macamni? secara teorinya, pembedahan ini nampak macam boleh dilakukan di dunia realiti, tapi sapa yang terpikiaq nak buat macam tu? so di sinilah the power of Tamil movie yang aku boleh nampak.

Babak seterusnya menceritakan bahawa Dhanish cuba mencari suara yang terbaik untuk dia gunakan dalam kehidupan dia sebagai bakal hero dalam filem-filem dia, maka dia dapat satu suara iaitu suara Amitabh Bachan. Pada permulaanya susah untuk yakinkan orang tua ni sebab dia seorang yang pemabuk, maka payah la sikit nak cerita kat dia. Namun pujuk punya pujuk dia setuju untuk bekerjasama dengan Dhanish, dan nak dipendekkan cerita Dhanish memang meletup dalam iklan dan filem-filem yang dia lakonkan, dan salah satu faktornya adalah suara dia, yang dikatakan memukau penonton. Namun hakikatnya bukan suara dia pun, tu suara Amitabh Bachan.

Klimaks cerita ini berlaku bila mana Dhanish dah mula naik tocang, sebab dia dah mula masyur dalam industri, dia dah mula berlagak,sombong dan ada scene dia bergaduh teruk dengan Amitabh Bachan. Bagi aku scene ni memang memberi impak kepada sesiapa pun, terutamanya pada mereka yang menjadikan karier lakonan sebagai punca pendapatan utama. Hayati watak Dhanish dan Amitabh Bachan time ini, maka hampa akan nampak betapa sombongnya orang yang dah berjaya dan bertapa egonya orang tua yang xboleh langsung nak ditegur. Jadi, seterusnya, apa jadi dan kesudahan depa ni? hampa kena tengok la noo..heheheh..


Sekian terima kasih.

Montana
Be The Best to win The Best



Rujukan:

1. http://www.filmibeat.com/img/2014/12/22-1419251253-shamitabh.jpg
2. http://en.wikipedia.org/wiki/R._Balki


Monday, 6 April 2015

Thala Ajith Kumar- Yennai Arindhaal (2015)



Assalammualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua rakyat Malaysia di luar sana. Apa khabar harap hampa semua sihatla hendaknya noo. Pergh..nak cari mood nak menulis sekarang ni bukan satu benda yang boleh dipandang enteng. Sekali dia malaih teruih rasa macam xmau menulis pun ada. Tapi apa kan daya, hati dok rasa berat lagi xmenulis sebab ada aku janji nak tulis dan share filem terbaru di FACEBOOK aku. Hurm...apa2 pun kuatkan semangat dan teruskan berkongsi apa yang kita rasa terbaik dan buat la satu benda yang kita suka asalkan xlari dari landasan yang sepatutnya itu pun sudah memadai.

Pada yang baru membaca blog ini, aku ucapkan selamat datang dan kepada yang dah biasa tu selamat datang juga sebab aku lama xmenulis..Hehehe... Bukan apa nak mai mood tu perghh susah ooo... Padahal filem yang aku tonton dan bakal aku kongsi satlagi adalah situasi sekitar bulan februari 2015 yang lalu. 2 bulan oo amik masa kan. Padahal dalam masa bulan 2 sampai sekarang aku dah tonton hampir 3 (termasuk yang akan direview) filem aku tengok. Mai tang bab nak review tu yang makan masa tu. Apa nak buat, kita bukannya penulis yang rajin, kalau aku bekerja bahagian yang perlu aku menulis artikel sehari satu artikel alamat dia memang kena buang kerja dah aku ni. Jadi jom kita sama2 hayati, dok tulih panjang2 sangat pun satgi ada yang meluat nayaa ja aku...Satu apa pun xmula lagi ni kan..ehhehe.










Yennai Arindhaal yang membawa maksud "If You Know Me" adalah filem yang aku tengok di panggung dalam tahun 2015 ini pada 7 Februari 2015. Seperti yang sedia maklum, aku memang nak bagitau yang aku memang minat hero ni. Aku rasa aku xpernah review lagi in detail pasai dia ni. Cukup la sekadar aku bagitau karisma dia sebagai seorang pelakon memang power la Ajith Kumar ni. Memang penuh dengan konfiden dalam setiap lakonan dia dan sebab itulah dia bagi aku cukup terseksa menunggu filem dia yang ni. Hampa bleh cek dalam blog aku tentang filem2 dia yang pernah aku review, contohnya seperti Aarambam . Bleh luang masa andai ada masa terluang untuk cek tengok filem dia yang terdahulu. Namun satu ja aku nak bagitau, bila aku dok follow filem2 dia ni, memang aku menunggu satu karya yang mesti secara zahirnya lagi best dari filem2 sebelum ini. Tapi akhirnya huhuhuh...Filem dia kali ini kurang "kick" berbanding filem2 sebelum ini. Jalan cerita dia macam aku dah selalu sangat tengok, aku la..Hampa aku xtaw la. Kalau sapa yang xpernah tengok atau memang kenai hero ni mesti kata best. Xdak la xbest sangat filem Ajith kali ini, cuma pada pandangan aku ja la kali ni punya movie rata-rata mengharapkan Ajith beri yang terbaik,tetapi xberapa terbaik. Mungkin jawapan aku ni bunyi macam bias. Tapi aku nak bagitaw jugak, filem xberapa nak best, tapi Ajith berlakon memang best, Tu ja hahahaha.


Tema filem ini ringan ja, berkenaan persahabatan dan juga balas dendam, itu secara ringkas garapan dari pengarah filem ini. Dalam masa yang sama, isu rakyat jugak dimasukkan dalam ini seperti isu yang boleh dikatakan selalu sangat kita dengar dan memang dah kerap didengar, iaitu isu penjualan organ manusia yang cukup meruncing dalam masyarakat India seperti yang dipaparkan dalam filem ini. Ingatkan dulu-dulu ja, rupanya sampai sekarang ada lagi masalah itu. Tapi xtaw la sejauh mana kebenarannya, sebab ia dipaparkan dalam bentuk filem, nak taw betui ka dak rajin-rajin la buat research naa..Aku nak tengok filem ja,hehehe.


Ajith Kumar yang memegang watak pegawai Polis, ISP SatyaDev diminta untuk menjalankan satu tugas undercover tentang satu kepala gangster yang cukup susah untuk diburu oleh Polis. Masa undercover, Satya ditempatkan di dalam penjara dan di dalam penjara tu dia kenai Victor, watak jahat yang menjadi sahabat karib beliau di dalam penjara. Bila depa sama-sama keluaq dari jel, Victor ni telah memperkenalkan kepada Abang besaq dia, iaitu kepala gangster supaya serap Satya masuk dalam geng depa. Ternyata Satya memang pandai berlakon bab ini sebab depa memang xleh kesan langsung dia ni memang Polis. Gaya cakap dia, eye contact dan body language dia digunakan sepenuhnya bagi mengaburi kepala gengster ini. Maka ternyata sangkaan mereka meleset, iaitu Satya seorang anak buah yang setia apabila dia menyerang mereka secara bersendirian dalam satu situasi di mana dalam masa itu kepala gengster itu ditembak oleh Satya, sekaligus memberikan mimpi buruk kepada Victor yang menganggap Satya la best friend dia, last2 nak jadi cerita dia ditikam belakang oleh satya,jika dari perspektik victor la kan. Tapi Satya menegaskan inilah tugas beliau sebagai seorang yang menjaga keamanan negara.

Filem menjadi semakin menarik apabila Victor yang dimasukkan semula ke jel apabila keluaq memburu Satya,dan memberikan tekanan yang hebat pada Satya sehingga Girlfriend Satya, yang dok esok nak jadi bini dia dah pun dibunuh dengan Kejam sebab geram nak mampuih dekat Satya ni. Sian Satya,dah la xdan jadi laki, Girlfriend tinggai lak anak kat dia  sebab gf Satya ni Janda anak satu. Tak ka haru, mak xdapat, dapat anak ja. hahaha.. Tapi unsur seorang bapak yang baik, setia dan paham tanggungjawab dipaparkan Satya dalam filem ini. Plot cerita mencapai klimaks bila mereka berdua bertembung dan akhirnya Victor mati dalam filem ni. Tu yang aku bagitaw tu, aku xdapat yang terbaik dari Ajith Kumar bagi filem dia kali ini. Sebab tu aku boleh bagi 3 bintang ja kat dia untuk Yennai Arindhaal kali ini. Sebab nak banding dengan sebelum-sebelum ini, isu yang dibawa pun menarik jugak cuma kali ini xkick sangat, Tapi Ajith tetap bagi full comitment dan full punya lakonan walaupun jalan cerita dalam filem ini kurang menyengat seperti filem2 dia sebelum ini.

Moral dalam filem ini cukup banyak, bagi yang memandang Victor, depa akan kata Satya ni jahat, tikam belakang. Bagi yang lihat dari sudut Satya, depa akan kata Satya cuma jalankan kewajipan beliau sebagai seorang yang menjaga keamanan negara. Itulah subjektifnya persahabatan dalam filem ini. NAk kata Victor jahat xbleh gak, sebab dia jadi macamtu sebab dendam dia dibelot kawan baik yang memang dia cukup sayang, nak kata Satya ni tikam belakang xboleh jugak sebab itu kewajipan dia dalam nak membanteras jenayah yang berlaku. Maka di sinilah terhentinya bukan tergantung cerita yang pengarah dia, Gautham Menon nak bagi kat kita dalam filem ni. Sapa yang lihat, nilai sendiri. Nak taw cerita dia, kena la tengok heheh.. Sebab aku dah tengok dah dan aku memang boleh bagi credit kat Hero sebab AJith memang master bab-bab berlakon jadi UNDERCOVER ni. Hampa boleh nilai sendiri kalau hampa tengok. Cuma badan berat sikit la bab2 bertumbok, biasa la perot besaq bang, tapi boleh la. Hahahah... Selamat menonton.


Sekian terima kasih

Montana
Be The Best to win The Best





Rujukan:

1.  http://en.wikipedia.org/wiki/Ajith_Kumar
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Yennai_Arindhaal
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Gautham_Menon




Monday, 12 January 2015

IlayaThalapathy Vijay- Kaththi (2014)



Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua tuan-tuan dan puan-puan di luaq sana, harap anda semua sihat hendaknya di samping keluarga tersayang. Tahun dah baru dah noo..Kompom di luaq sana pakat pasang abih dah azam baru kan? aku doa kat hampa semua agar hampa dapat apa yang dihajati, kalau xdapat tu sabaq banyak2 na.. In shaa allah ada yang lagi baik untuk hampa.

Baru-baru ni, tahun 2014 punya cerita, aku memang teringin sangat, dan tak silap aku, aku ada habaq kat hampa yang aku memang teringin nak tengok movie lakonan dia ni di panggung, last2 aku xsempat gak sebab tayangan filem dia ni aku rasa sat sangat. Tak macam movie Lingaa lakonan SUPERSTAR, 3 minggu masih ada di panggung lagi, tu yang aku lalu depan panggung Butterworth tu secara tidak langsung aku pi tengok teruih tu. Tapi sebenarnya hero ni memang aku nak tengok, memandangkan kekangan masa, jarak nak pi panggung tu membuatkan aku akhirnya xsempat nak pi tengok filem ni. Namun dalam masa baru-baru ini, akhirnya aku dapat juga DVD filem ini sebab on the way nak balik rumah mak mentua di utara tanah air. Hehehe.. Jumpa DVD, terus aku rembat sebab memang hero ni aku suka,dan memang movie ni yang aku terlepas untuk pi tengok.





Kedai DVD ni antara alternatif aku pi selain Little India, Pulau Pinang. Kedai ni sapa2 yang dok ada area Utara, kedai ni xsilap aku betul2 KFC dan PizzaHut Aloq Staq, area Pekan Rabu, berhadapan balai polis xsilap aku. Antara satu faktor aku pi, kedai ni DVD dan CD lain semua Original, jangan risau punya. Dah la ori, murah lak tu. hehehe...Dia tampai kat situ rm20, tapi masa nak bayaq dia amik Rm16 ja. Aku kata xpa ka uncle?? dia kata xpa u selalu mai sini jugak. Ehh..aku selalu mai?? hurmm..xpa la tu ayat orang meniaga kot.. Janji murah dari selalu aku beli, sebab original.tidak aku dok beli selalu rm15, masih dalam kategori "copy" walaupun dia dok guna istilah "Mastercopy". Xpa la janji aku dah rembat ini filem. Inilah filem paling latest IlayaThalapathy Vijay, Kaththi yang membawa maksud "PISAU" dalam bahasa Melayu. Sebab apa pisau? haa sat2 aku cuba review kat hampa naa.


Seperti filem Vijay sebelum2 ni kalau sapa pernah baca review aku, Vijay antara pelakon yang selalunya bermula lakonan dalam setiap filem dia dengan membuat satu tindakan yang xberapa seronok, seperti buat lawak,buat muka comei,buat muka lucu, suka pekena pak lawak dan filem ini dan lain2 scene yang bagi aku agak buang masa dalam setengah ke sejam pertama. Ini persepsi aku, selepas banyak movie dia aku tengok. Vijay akan bagi klimaks satu filem itu bila balance lagi sejam ke dua jam filem dia, maka kalau 3 jam filem dia, sejam pertama tu hampa kena sabaq sat. Tapi lain pulak teknik dia kali ini dalam filem Kaththi ni, sebab dari awai dia dah bagi kita pening dah. Awai2 dia masuk jail, dia lari dari jail dan AR Murugadoss selaku director filem ini nampak gayanya mau kasi ini filem tricky dan action dari mula filem lagi. Tambah bagi pening lagi filem ni, Vijay melakonkan dua watak pulak. Pergh...kalau sapa yg masuk panggung atau tengok movie ni sejam lambat, aku rasa baik hampa tengok dari mula la sebab kompom hampa xkan paham, dan lebih menyedihkan kesian la kat orang sebelah hampa jadi tukang tolong cerita kat hampa sebab hampa xtaw apa kan, Heheheh.


Berbeza kali ini, cerita kali ni agak santai, xberat untuk hampa tengok sangat secara totalnya. Isu yang dibawa dalam filem ini nampak macam selalu dah jadi depan mata, tapi cuma xda sapa nak tampilkan isu ini, iaitu isu rumah orang tua2 dan apa outcome orang tua-tua kepada negara. Kita ada kan rumah orang tua2? tapi sapa terpikiaq nak create isu ini? tapi pengarah kali ini yang turut buat filem Vijay sebelum-sebelum ini pun mula dah dengan isu yang bagi aku negara pun kadang2 terlepas pandang isu rumah orang tua2 ni. Watak Vijay yang kedua dalam filem ini adalah seorang yang berpelajaran dan merupakan orang yang berkuasa dalam management rumah orang tua-tua dalam filem ini.

Kampung tempat Hero menetap tu xda sapa-sapa yang boleh usahakan, memandangkan anak-anak muda di kawasan itu keluar ke luar untuk mencari duit, orang pompuan dan isteri2 dok di rumah jaga anak dan yang berpangkat ayah berumur ni banyak berada di rumah orang tua-tua, disebabkan itu tanah depa xdapat diusahakan sepenuhnya, maka tugas inilah yang digalas oleh Hero. Jalan cerita dia sempoi, xmacam cerita2 Vijay sebelum ini, start2 movie kira dah ada jalan cerita dah, bab lawan pulak xbanyak, tapi sekali action, memang best. Kalau sapa tengok movie Vijay kali ni, Vijay tampil dengan tektik lawan yang memang pelik dari movie2 sebelum ni. Ya aku taw mesti ada yang kata "lain apanya, Tamil ni lawan mesti terbang merata" kan. Ya betul, cuma cara dia nak lawan tu, aku rasa Vijay dah buat research skit dah ni dalam tektik lawan. Bukan cara orang kena pukul, tapi cara sebelum nak kena pukul tu, itu yang mahai balik movie Vijay kali ini. Hahahah. Tektik guna syiling,tutup lampu memang sempoi habihh la habaq mai kat hampa..HAhaha..Memang tektikal betui la benda ni. Baru aku perasan, lawan dalam gelap tu lagi sempoi outcome dia bagi seorang hero yang dalam bahaya.

Dalam movie ini jugak ditampilkan apa itu MEDIA,dan apakah kelemahan MEDIA dari perspektif pengarah filem ini. Pengarah mengeluarkan isu di mana MEDIA ini kadang-kadang agak slow dan xmengendahkan isu-isu yang betul penting. Tapi disebabkan watak isu tu xmenarik, maka MEDIA xmau amik cerita itu untuk di highlightkan di akhbar dan berita mereka. Maka di sinilah hampa akan disajikan di mana bagaimana rakyat marhain ni menarik perhatian media dengan bunuh diri, supaya media lebih cepat dalam menyalurkan berita kepada rakyat. Senang cerita la, ada orang bunuh diri, baru berita tu jadi HOT kalau di sana. Begitulah cerita dia. Dalam movie ini jugak aku rasa pengarah cuba membawa isu respek dan menghormati orang-orang lama. Kalau sapa tengok movie ni, aku rasa lepas tu kompom akan rasa nak telefon ayah dan mak depa, sebab Vijay menggunakan tenaga orang lama dalam filem nii untuk membangkitkan semangat rakyat. Orang tua-tua dalam filem ni pun rasa begitu bersemangat sebab dapat memberi sumbangan walaupun depa ni xdipandang masyarakat, disebabkan faktor umur mereka. Macamana Vijay guna orang tua-tua dalam filem ini untuk menaikkan semangat masyarakat ni?? hat tu hampa kena tengok la.. HAhaha...hampa tengok dan nilai sendiri baru taw.

Heroin??hurmm..Bukan xmau ulas, bagi aku dalam filem ni heroin xda pun xpa. Cuma nak bagi ada ja, tidak orang lain xmau tengok lak kan. Heroin ni adalah heroin yang sama dalam filem Anjaan yang pernah aku review sebelum ini. Boleh la hampa belek2 post aku sebelum ini. Segak gak la heroin dia. Kira secara keseluruhannya, filem ni santai,xberat sangat tetapi isu dia memang best, politik, sosial, dan keagaaman yang memang boleh diketengahkan untuk tatapan penonton semua. So bagi aku, nak review banyak2 pun buat pening ja sebab filem Tamil ni memang hampa kena tengok,baru hampa taw. Heheh..Jangan risau,bagi pencari logik dalam filem babak lawan xbanyak broo..Sikit ja..hehehe. Babak rumah orang tua-tua tu memang sempoi, sapa yang pangkat cucu,anak mesti akan rasa lebih menghargai orang tua mereka andai ada jodoh tengok filem ini.. Tu ja..



Sekian terima kasih dan selamat menonton.



Montana
Be The Best to win The Best




Sunday, 4 January 2015

SUPERSTAR- Lingaa (2014)



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua kawan-kawan di luar sana, harap anda semua sihat sejahtera hendaknya di samping keluarga tersayang. Fuhh..lamanya rasa tak menulih ni. Awat tah yang jadi baloq liat sangat ni. Hari ni rasa nak menulih dan share lah dengan hampa semua dengan filem yang baru aku tengok baru-baru ini, dan memang aku dah disiplinkan diri aku dah, kalau ada movie yang aku dah tengok aku akan cuba untuk share dengan hampa semua. Last movie dan post aku pasai Anjaan, lakonan Suriya dan lepas tu aku lama xtengok wayang dah, sibuk dengan nak habih tahun ni, kerja. La ni dah nak ujung2 taun, dan la aku tengok. Tu pun ada movie hero favourite aku pun aku terlepas tengok. Ni pun kira langkah kanan ja ni,aku lalu depan panggung tengok ada banner ini movie. DAn aku rasa movie dia ni xperlu dipertikaikan lagi, sebab hero dia ni kalau xtengok maka xlengkap sebagai seorang peminat filem Tamil, bagi aku la, xtaw la prinsip hampa macamana kan. Hahaha.


Sebenarnya aku nak ucapkan terima kasih kepada tuan-tuan yang sudi komen di ruangan komen blog aku ini. Tergerak hati walau dengan hanya satu komen itulah, aku rasa macam nak tulih hari ini. Di antaranya adalah komen yang mintak supaya aku cuba review filem SUPERSTAR yang terbaru. Jadi secepat yang mungkin  sebelum urat baloq aku naik, maka aku cuba untuk menulis dan berkongsi dengan semua orang pasai filem terbaru SUPERSTAR ini. Buat pengetahuan anda semua, kalau sebut nama dia ramai di kalangan kita yang bukan orang India kenai, tapi di kalangan orang India sendiri depa xsebut nama betul hero ni, tetapi depa bagi satu gelaran yang hanya bila disebut " SUPERSTAR" maka depa akan tau, hanya insan ini sorang ja di hati mereka yang dipanggil macamtu.






Jadi, hampa kenal kot sama ini SUPERSTAR? kompom kenai punya lah..Ni lah Legend!! tengok gaya pun taw dah, tengok dalam gambaq tu ramai akan "oooo dia ni". Haaa memang dia la, masuk tahun baru ini pun masih ramai orang yang beratoq panjang di panggung Butterworth semata-mata nak tengok hero depa berlakon,dari kaunter sampai ke bahu jalan depa beratoq, punya nak tengok, nasib tang aku xkena beratoq sampai macamtu, tapi kalau dah kena pun apa bleh buat, beratoq jugak la. Hehehe.. Berhibur,dalam masa yang sama jangan dilupa etika adab membeli tiket, beratoq la naa,jangan main potong turn orang, xbaik. Jangan risau, yang nak masuk tetap kena bayaq dan filem tu jugak yang akan ditayangkan, so be patient.

Filem kali ini, aku habaq siap-siap, aku bagi 5 bintang, yaa memang aku bias kali nii sebab hero dia SUPERSTAR. Hahah. Cara aku tengok wayang,cerita apa pun kalau sapa2 dah pernah baca pasai Montana, aku punya cara akan tengok hero dulu, kalau hero tu ada aku akan tengok. So dalam industri filem Tamil, Rajinikanth ni tergolong dalam kategori Umum iaitu memang hampa kena tengok,tanpa dibanding-banding dengan mana-mana hero dah. Dia ada tempat dan podium tersendiri,xleh dibanding-banding,jangan. Tengok ja muka dia ni, tengok teruih xyah tanya dah. Hahah..sebab bagi aku, SUPERSTAR mesti bagi yang the best kepada peminat dia, dan buat masa ini filem ini dah pun box office di India, dan aku selitkan sedikit info terkini dari CNN, khabarnya peminat Rajinikanth yang berumur 58 tahun didapati mati semasa menonton filem ini. Kenapa pa sampai mati? hat tu aku xtaw la na..Aku xberani nak hurai sebab aku xtaw hujung pangkai. Hampa boleh check benda tu di internet. Mati pasai seronok sangat ka,mati sakit dalam panggung ka, terkejut dengan gaya dia ka, aku xtaw..hehehe...

Jadi xyah hurai panjang sangat la na,sebab satgi xabih lak nak cerita. Ok, kali ini punya movie best. Mula-mula cerita, dah ada lagu dah. Tapi lagu dia memang sempoi, muzik dia sama,dengaq lutut boleh dok goyang secara tidak sengaja oo. Watak superstar dalam ni adalah nama movie ini iaitu Lingaa. Dalam filem ini, dia memegang watak sebagai seorang pencuri yang profesional, dan dibantu oleh pelawak terkenal depa iaitu Santhanam, nama sebenar tapi nama pak lawak ni dalam movie ni aku xingat. Kerja-kerja mencuri depa ini mendapat perhatian seorang wartawan wanita, yang akhirnya cuba perangkap hero untuk dibawa balik ke kampung wartawan wanita iaitu heroin dalam filem ini. Ini adalah kerana Lingaa dipercayai oleh penduduk tempatan kampung heroin ini sebagai seorang waris Raja yang banyak membantu membangunkan sosial ekonomi penduduk kampung Solaiyur. Kira Tok Wan Lingaa ni, raja yang baik dan telah membantu kampung depa dengan projek mega, iaitu membina empangan kepada penduduk di situ. Namun Lingaa sendiri membenci tokwan dia, sebab dia ni ada orang racun pemikiran dia dengan mengatakan tokwan dia Iaitu Raja Lingaasamy ni seorang yang boros,suka-suka hati perabih duit dan xmempedulikan orang di sekeliling. Itu yang dia taw.

Maka pada suatu hari Lingaa berjaya dibawa heroin ke kampung, dan ada orang yang tengok dia cukup sanjung dia, khabarnya muka dia macam tokwan dia. Memang pun, tokwan dia, Dia jugak. Maksud aku, watak Lingaa dan Raja Lingaasamy iaitu tokwan dia adalah orang yang sama jugak, iaitu Rajinikanth.Hehehe. Tu yang depa kata muka sama tu, memang sama la orang tu gak berlakon. Hero dalam cerita ni seorang pencuri barang kemas, dan minat dia untuk ikut heroin balik kampung tu kerana dia dapat info di dalam kuil di kampung tu tersimpan batu zamrud paling mahai xsilap aku. Maka diwaktu dia hampir kantoi nak mencuri itu, maka filem bertukaq menjadi flashback di tahun 1930, menceritakan kepada kita sebagai penonton siapa tokwan Lingaa ini sebenarnya.

Plot cerita semakin menarik sewaktu konflik di antara kerajaan British,sebagai watak antagonist menentang Raja Lingaasamy, kerana beliau meletak jawatan sebagai Collector kerajaan British. Dia letak jawatan sebab ada isu yang dia xpuaih ati dengan kerajaan British ini. Dalam babak ni, Rajinikanth mula memainkan emosi kita sebagai pelakon di mana dia gadaikan semua harta dia, demi untuk membina empangan kepada penduduk di situ. Lagi menyedihkan apabila ada tukang belot di kalangan masyarakat itu, yang menjadi tali barut British untuk menjatuhkan Raja Lingaasamy. Watak tali barut ni kalau hampa tengok memang geram,sebab dia berjaya memecah belahkan penduduk di situ dengan isu kasta. Memang sensitif la isu ni sampai Raja Lingasaamy terpaksa menggunakan akal sepenuhnya untuk selesaikan isu ini. Sampai satu ketika itu, penduduk di situ halau pulak raja Lingaasamy ni sebab dah terpengaruh dengan ayat2 tali barut tadi yang mengatakan Raja Lingaasamy ni nak juai tanah depa untuk buat empangan,dan empangan itu dibuat kepada kerajaan british bukannya penduduk tempatan. Hampa boleh tengok waktu ni,masa Raja Lingaasamy kena halau, dia releks jaa..Senyummm ja.. Sebab dia taw tali barut tu punya kerja. Dia pun hilang dari kampung dan membawa diri sehinggakan seorang bini salah seorang pegawai British tu bagitaw kat penduduk situ yang depa ni bodoh,cepat percaya khabar angin dan halau seorang yang cukup baik. Raja Lingaasamy gadai habih harta dia waktu tu,istana dia dan segala-segalanya sebagai dana nak membina empangan. Ternyata depa rasa bersalah lepas taw depa dah halau insan yang baik dengan depa.

Babak yang paling aku xtahan, waktu penduduk kampung keluaq nak mencari Raja Lingaasamy,sebab nak minta maaf atas misunderstanding depa tu. Dalam keadaan kelaparan kerana geografi kampung depa waktu itu ketandusan air dan makanan, waktu ini lah Raja Lingasaamy muncul dan bagi depa makan. Dari seorang raja, berpindah duduk di pondok usang. Sambil dia memberi depa makan, waktu tu la penduduk-penduduk yang keluaq pi cari dia tu makan di pondok usang Raja Lingaasamy sambil menitik ayaq mata. Depa sedih sebab depa dah hina dia macam2,halau dia dan dalam keadaan macamtu Raja Lingaasamy boleh berbuat baik lagi kat depa tanpa ada rasa sikit pun nak marah depa. Di sinilah aku teringat, dan waktu inilah director filem ni iaitu K.S. Ravikumar cuba membawa masej "balas kejahatan dengan kebaikkan'' dan babak ni memang SUPERSTAR bawak dengan baik sekali. Credit to you Rajinikanth. Hampa boleh bayang dak, depan hampa ada orang makan sambil menangis?sebab dah buat silap kat orang yang dulu yg depa hina, orang tu yang bagi depa makan.huhuhuh...touchinggg weiiii

Jalan cerita kali ini xbanyak fight,babak lambung merata alam,kurang dalam filem ini. Sebab aku rasa director nak bawak kita tengok kehidupan, bukan fantasi semata-mata. Isu gila kuasa, pembelot cukup kuat dalam filem ini yang bagi aku SUPERSTAR memang master dalam bab-bab ini. Apa yang aku boleh bagitau movie kali ini macam ada unsur-unsur seperti filem2 dia yang terdahulu. Ada unsur,kaya,jadi susah,tolong orang miskin dan lawan. Cuma Lingaa ni adalah filem masa kini, maka effect dia xmacam dulu dah,ada bullet time punya scene waktu dia lawan. Hahaha..memang terhibur.

Jadi aku cadangkan sapa nak pi tengok tu, silakan. Jangan risau,xrugi memang best.



Sekian terima kasih.

Montana
Be The Best to win The Best




Rujukan:

1. 1.http://static.dnaindia.com/sites/default/files/2014/11/18/284982-lingaa.jpg
2. http://en.wikipedia.org/wiki/K._S._Ravikumar



 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...