Instagram

Wednesday, 18 June 2014

Tiada Bekalan Air

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..harap hampa semua sihat di samping keluarga tersayang hendaknya... Amacam kelmarin?sempoi ka..Dengaq cerita team terhebat dunia bungkuih awai lagi...Nak wat camana Xda luck la Team Spain tahun ni..Xpa balik cuba lagi 4 tahun akan datang..Post Mortem balik kekalahan anda dan research serta buat Lab presentation..mana taw berhasil kan..hehehe...


Kelmarin dan hari ni adalah hari yang paling satu macam aku rasa..Sebab kami di daerah dan mukim Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang ni ada masalah bekalan air..senang cerita la, xda ayaq kelmarin sampai hari ni..Tudiaaa habaq mai kat hampa wei, jemm pala otak ooo..xda ayaq ni jgn memain,main ngan xda ayaq ni, yg cakap pandai boleh jadi xcakap pandai dah oo..Nak cakap pandai apa,nak mandi xbleh, nak hadas kecik besaq semua terbantut nak sembang kemaih lagi..hahahaa...Itu baru satu dugaan bang oooii..Tu la kan kadang2 kena duga baru xda ayaq jaa..Jenuh kelam kabut hidup kita... Aku hari ni punn cipta rekod, sepanjang 6 tahun aku berkerja di sini, ni laaa first time secara rasminya aku mandi di pejabat..Nasib rumah ngan pejabat xjauh mana..Pakai siap2 bawak apa yg patut mai mandi kat sini..Setel..Kawasan perumahan aku duduk tu bleh dikatakan semua mengalami masalah yg sama dan yg duduk di taman aku tu ramai kwn2 aku yg satu pejabat gak..Masing2 semua pakat mai mandi dan bersuci di sini...heh heh heh..Tudia, siapalaaa kita ni kan..betapa lemahnya kita,,Kena test xda ayaq jaa,kelam kabut..Naik syehhh habih yg mana dok ada... Macamana la kalau dugaan tahap maximum kita kena?hurmm..Allahuakbar,,moga2 kita terpelihara laa..In Shaa Allah...




Budak2 xpa la..Depa kalau xmandi nak rasa apa kan..tambah cuti sekolah, mangkit lambat, memang sure xmandi dah budak2 tu, sebab anak kakak tempat kerja aku tu habaq lagu tu, budak2 ni dia kata xda ayaq syok la depa sebab xgadoh nak mandi..Habih kita yg tua2 bangka ni kalau xmandi???haaa jemm kot..Muka serabai, rambut kompom kusam xbermaya, huuhhhh..xbleh aku melekit abih badan... Maka di situ la bezanya kan orang tua dan budak2..Dua kategori manusia ni diduga benda yg sama, tapi lain2 responnya...










Gambar di atas sekadar hiasan sahaja dan saja diambil sebab nak bagi related dengan krisis dan post aku hari ini.. Jadi jika dilihat, xda lagi la org taman aku termasuk aku sampai tahap macamni lagi kami dicatu..Mungkin kami punya teknikal dan minor punya problems kot..Sebab ada yg aku dengaq masalah paip utama pecah, dan lain2 lagi sumber sekunder yg xberapa nak soheh untuk aku terima sebagai fakta.. Jadi bila lihat gambaq ini, maka aku mundurkan hati kecil aku,untuk merasa susah dengan dugaan ini..sebab apa??sebab bila lihat gambaq ini..Masih ada lagi ramai orang yg susah dan have a complicated life to share dengan kita.. Ini nasib baik ada org amik gambaq, kalau tidak hurmm aku pun xtaw ada org yg hadapi krisis air sampai macamni sampaikan adik2 kecik ni pun menjadi kerahan secara tidak langsung bagi mendapatkan air untuk menjalani kehidupan seharian ini... 




















Kadang2 kita terlupa,sebab kita xrasa..Padahal dunia menunjukkan bagaimana susahnya bila air xda di sesuatu tempat itu..Dulu aku pernah terpikiaq, macamana la kalau xda ayaq..Tapi boleh pikiaq ja la, dan bila berada dalam situasi begini, maka xhairanlah betapa berharganya sehingga setitik air itu pun menjadi begitu penting kepada kita kan..Tapi lumrah la manusia, terjerut tersepit, waktu itu la nampak dan teringin mendongak ke langit memohon sesuatu padaNya... ;-) Dan itu juga lumrah..biasalah tu...Pencipta kita tahu sifat kita,taw apa yg kita perlu dan sebagainya..Sebab itu la kita diuji...Teruk ka ujian kita?tidak...ujian kita, xkan lebih dari apa yg mampu kita tanggung.. Allahuakbar..Maha Pemurah...Lagi maha mengasihani.



Sekian perkongsian yang tiba2 rasa nak kongsi ni...nasib baik dah mandi..uhuuuuuuu...Segarrrr rasanyaa...Syukurrrr....


Montana
Be The Best to win The Best






22 comments:

  1. betul dik..air tak de..kelam kabut abis..letrik x de tak pe lagi...kalau yg anak ramai..lagi huru hara..akak dah merasa dah...semoga jadi pengajaran buat kita semua..Jimat air!

    ReplyDelete
  2. salam & hai hai hai..

    bertapa berharganya setitik air tu kan :))

    ReplyDelete
  3. alahai, kesiannya takdak aiq..sabaq no..nnti esok2 ok la tu..

    ReplyDelete
  4. pernah merasa la dulu...masa selangor n kl dicatu air..perit gak la

    ReplyDelete
  5. air oh air..mmg keperluan terpenting..

    ReplyDelete
  6. Pernah rasa pengalaman takde air yang terlalu lama masa belajar kat UUM... Perit sangat

    ReplyDelete
  7. salam singgah. alhamdulillah setakat ni tak penah ada pengalaman pasal catuan air

    ReplyDelete
  8. di selangor dikhabarkan akan berlaku catuan air bermula bulan depan ... huhuhuuu

    ReplyDelete
  9. Tak dak ayaq mmg sengsara beb...hehe...Ayaq dapuq rumah kak pun mcm kecik je Mon.....janganlah krisis berulang kembali kat Sellangor ni...

    ReplyDelete
  10. Fuhhhh pagi -pagi nak membuang jenuh....tapi tak tau pulak seberang takdak ayaq. tadi ada di bertam ada perlawanan badminton. Nasib baik ada ayaq kalau tak jenuh nak tutttt

    ReplyDelete
  11. Selangor dah merasa sebelum ni ,,dan bakal kena catu lagi nampaknya kalau keadaan cuaca panas berpanjangan.

    ReplyDelete
  12. Sangat tak syok bila ayaq takdak ..

    ReplyDelete
  13. moga dijauhkan daripada takde air

    ReplyDelete
  14. Memang kelam kabut kalau tak air air. Tambah2 yg ada ada baby atau yg ramai anak. Tak dpt bayangkan macam mana org yg kena catu bekalan air dlm jangka masa pjg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik Salmi..picture profile saling berubah2..menarik la macamana buat...memang menarik perhatian betui..sat tudung merah sat tudung hitam

      Delete
  15. susah kan air x de
    anum singgah n follow back
    keep in touch

    ReplyDelete
  16. huishh mmg ssh kalau takde air.. tp kat selangor nih mcm da lali sket takde air ngeh3!!

    ReplyDelete
  17. mmg seksa kalau air takde, mggu dpn ada catuan air lagi di selangor, nasib lah duk kat negeri yang paling ramai penduduk..huhu

    ReplyDelete
  18. Takut benarr kalau takder air kan huhuhu ..
    Air tu kan keperluan ..nak masak nak mencuci nak minum bagai ..
    kalau takder air susahnya kita ...

    ReplyDelete
  19. bertabahlah kalau takde air ni..dugaan =__='

    ReplyDelete
  20. Ini semua dugaan. Sabar ajelah ye. Hehe

    ReplyDelete
  21. Dah merasa xda air, dan elektrik, ngadu pihak atasan, buat "dono" aja. Tp skg syukur alhamdullilah. Dah normal pn. Hehe . Sbr deh . ^^

    ReplyDelete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...