Instagram

Sunday, 15 June 2014

Lagenda Piala Dunia

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...Amacam hari ni..harap hampa semua sihat sejahtera hendaknya yaa....Kompom dok tengah lena paa..Malam tadi punya game sakan gak aku tgk dalam jadual..Aku xtengok pun sbb malam tidoq awai..Ngantok..Cuma dan tengok Highlight ja la...Bola punya pasai noo...Satu dunia tengah membincangkan pasai Piala Dunia..jadi xheran la comentator yg aku dok dengan kata antara sukan yang paling best di muka bumi ni...heheheh..

Post aku semalam tu bukan apa...selama aku dok tengok piala dunia ni,kita xkan terlepas dari melihat sejarah beberapa tahun sebelum...Jadi sebab tu aku cuma mengetengahkan pandangan aku dari sudut player lama tu..Sebut saja Maradona,Hand of god akan jadi bualan hangat..Tapi teknologi menguasai Kempen Piala DUnia kali ni di mana sistem gol di R&D kan menjadikan player lepas ni xyah dok gaduh terok2 la gol atau tidak...Satu dunia bleh tengok sistem yg FIFA guna kali ni...hehehhe...Teruja, dan berita buruk kepada kaki temberang yg dok main bola atas padang tu....Lepas tu aku tengok Reffree pun siap ada Ridsect dekat pinggang depa, nak semboq line atas padang..Bukan apa,kena player yg ketegaq buihh ataih padang tu reti bahasa skit kot...hehehe...


Aku xtaw nak sembang sangat bab bola ni..Tapi bila sebut saja Italy, team ni bleh dikatakan team kegemaran ramai.. Sebab apa aku xtaw..sebab aku tengok ja...Dan bila kita bersembang ngan paklong2 kat kedai kopi,depa xkan terlepas dari bercerita player legend..Maldini di ataranya, bukan Paolo Maldini, Bapak dia..Maldini gak tp Maldini apa xtaw...Tapi skop bercerita selalunya bertumpu kepada ketahanan team Italy itu sendiri, iaitu Penjaga Gawang depa yg betul2 tough menjaga posisinya.. Goal Keeper Italy ni memang power...Kalau tengok discovery channel pun pernah highlight goal keeper ni..



Italy Goalkeeper
Dino Zoff

Tua dah paklong ni..La ni dok jaga cucu dah pa..Tahun 1982 pun umoq dah 40an dah...Tapi aku besa nampak muka dia dalam skuad Italy..Mungkin coach kot..xpun pembantu ka apa ka...Biasa la kan,khidmat orang lama masih ditagih lagi...Masa muda muka kacak dan suci ja kan..heh heh heh...




Figo
Luiz Figo


Antara player yg baguih gak bagi aku...pernah menang FIFA player terbaik dunia 2001, Luiz Figo...Tua dah paklong ni..Tapi paklong ni hampa try google tgk, dia pakai seluaq jeans nampak kemaih oo..Bini lawa nak mampuih...Piala dunia 2002 team dia kena ngan Korea..Hahahaha...Tapi antara the best player gak,tidak xmenang la award kan...Permainan yg agak individual skill, ramai yg kata nak taw dia masa muda, hampa tengok Cristiano ROnaldo sekarang ni,mcm tu la performance Figo ni masa muda2 dulu..Bagi aku xsampai pun tahap tu, cuma dia ada gaya dia sendiri..Kawalan bola, dan skill individu tu yg buatkan aku terhibur tengok Figo main....Kacak dak?hehehe..


Kempen piala dunia masih berjalan...sebulan ooo nooo..tudiaa....sebab tu kempen piala dunia cukup mendapat sambutan seluruh dunia...Portugal pun xmain lagi, kalau Figo ni ada rancak lagi la...Tapi umur memaksa beliau dok tepi, sambil makan popcorn ja la...Bagi la geng2 muda lak kan...Orang lama xdipiggirkan,malahan khidmat mereka sentiasa ditagih Negara mereka pernah bermain satu ketika dulu...


Sekian terima kasih..


Montana
Be The BEst to Win The Best















14 comments:

  1. Masa zumal sekolah dulu, duk kumpul alat tulis ada gambar Figo... Nak kata minat tak juga tapi entah ler. :)

    ReplyDelete
  2. ehem, peminat bola tegar yer..

    ReplyDelete
  3. awat hang tak sebut pasai zainudin zaidan tu? kira legend jugak pada aku... kepala bapak la keras macam pakai helmet apollo, sampai tergolek materazzi.

    ReplyDelete
  4. Ok! Italy dah menang ngan England dah ....ekekekekek... :D

    ReplyDelete
  5. Figo!dulu-dulu suka gak tengok Portugal sebab dia.Davor suker- croatia pun legend gak.

    ReplyDelete
  6. klu org tanya , sokong mana ... sis sokong yg menang . hahahaaa

    ReplyDelete
  7. Hihi akak memang mint brazil je
    Tapi akak tak tengok bola nie
    Cuma ambil tahu bila tengok berita je hihi

    ReplyDelete
  8. dulu mse kecik2 rajin simpan gmbar pemain england tp bile besar pilih brazil sebab ade neymar..hihihi.. sebenarnye tak tau nk sokong mne..hihihi

    ReplyDelete
  9. Kalau italy suka ngan jersey dia jer.. sbb cantek hehehhee

    ReplyDelete
  10. Sebut player tua-tua teringat Roger Milla (Cameroon) yang pada usia 42 tahun masih mampu menghasilkan gol di Piala Dunia...

    ReplyDelete
  11. rajin betul la orang-orang laki ni tengok bola.. nasib bek tak minat, kalau tak haru biru rumah jadinya, bising.. :D

    ReplyDelete
  12. sama la bro..nampaknya
    sebulan la bersengkang mata menghadap bola spak..
    tapi aku x fllow smua plawan..
    mana yg best je aku layan he..he..

    ReplyDelete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...