Instagram

Tuesday, 24 June 2014

Forum di Jawi

Assalamualaikum dan selamat pagi diucapkan pada semua...Harap anda semua sihat sejahtera la nooo dan bersemangat tahap kuntao jawa di pagi ini..

Semalam aku blah awai sebab nama naik nak kena p Forum lak dah..Macam biasa,alasan sebab rumah aku dekat..Yang dok terbit nama aku dalam memo pun dok dekat serupa tu gak laaa..Tapi xp pun,macam biasa,sapa nak p question kat superior atau orang atas kan??hahahaha..berani mau tanya..Tanya kalu stg Hutan Kundasang Sabah lak aku kena hantaq satgi...Tu la kan,kita sesama manusia pun ada formaliti,ada adab dan etika bila berhadapan dengan orang atasan kita..Ada soalan yg bleh dan ada soalan yg xperlu hampa tanya langsung la..senang cerita...Ini kan pula sesetengah orang dok wat soalan cerdik terlebih nak question pasai pencipta kita..betui dak? kita sesama manusia pun xleh nak question sesama manusia dalam beberapa bab,ini kan pula dengan pencipta kita yg Maha Besar??? so xyah dok tanya lebih2 laa.. Kami mendengar, dan kami taat...syurga menanti...amacam??simple kan...saja share sebahagian kata2 orang yg sentiasa memperingati kita..Maklumla,baru balik forum...fresh lagi laa..tggu tengok dalam 2 hari lagi setel la memori aku yg standard 256mb ni..hahahaha







Forum kelmarin tu pasai sempena ramadhan yang nak mai ni...Program anjuran Pejabat Daerah dan Tanah SPS, Jawi Pulau Pinang..Seingat aku tahun lepaih pun aku dah mai..Tapi ni memang progam tahunan Pejabat Daerah..Baguih...Tapi macam biasa la,kerusi depan aku tu xpenuh...Ramai yg xmai...sampai2 kena sambut ngan geng ghasidah dah..Sedap suara depa,kecik2 ikat serban sempoiii dok ada... Ahli panel area2 penang jugak.. Ustaz Roslan Bin Che Ros, Pegawai JAIPP, SPS, Ustaz Haji Mohd Isa Bin Haji Abdul Rahman,, Pegawai Jabatan Mufti Kedah dan moderator dia Imam Masjid daerah SPS Tuan Haji Mohamad Zaki Bin Haji Abdul Halim. Semua pakat mengantok dah time ni maklum la pukui 3lebih,mata dok ada rasa serupa ada gammm jaa..Ustaz Roslan kata jangan risau tarikh Puasa dengan Raya depa taw setahun awai dah..Posa 1 Ramadhan, Raya 1 Syawal..hahaha..dengan gaya mamu penang punya dia sebut tu pakat riuhh abih satu dewan.

Tapi Ustaz Roslan ni memang pandai main ngan audience,dia sentuh bab Puasa ni,campoq skit ngan Haji Mohd Isa pakat gamat gak la dewan ni.. Depa share benda yg aku rasa kita pakat2 bleh amalkan di Ramadhan akan datang ni di mana waktu hampa nak soqq (sahur) nanti baca doa nak sahur,aku lupa panjang sangat hampa refer tgk ustaz2 hampa..Dan masa nak minum ayaq nanti sulam sekali dengan surah al-kautsar, In Shaa Allah hampa akan rasa bertenaga..Kalau xjadi hampa jangan marah aku lak..hahaha..Haji Mohd Isa tu kata lagu tu..Ya la kan,setiap benda tu terjadi dengan KehendakNya..In shaa allah,bila kita beriman,yakin dan konsisten dengan amalan kita kompom hasilnya hampa akan rasa... Tu ja la yg aku ingat semalam sepanjang aku dok dalam dewan ni.


sekian terima kasih

Montana
Be The Best to win The Best

26 comments:

  1. Biasalah... Kalau forum begini memang biasalah banyak kerusi kosong. Yg hadir hanya yg celik manakala yg kabur yg tak dtg - kesianlah... sedih juga sebagai sesama saudara kan.. Apa nak buat forum free pun tak nak hadir..



    ReplyDelete
  2. bagus hadiri majlis ilmu yg turut bersamanya para malaikat yg turut mendoakan hadirinnya...depa yg xpi u rugi sgt2kan sbb xdpt ilmu walau sedikit...ilmu2 yg sederhana gini kdg x boleh diperolehi dimana-mana universiti..

    ReplyDelete
  3. sayang kerusi banyak kosong, kadang-kadang sebab ramai yang kerja hari tu kot.

    ReplyDelete
  4. Taman Syurga..best tu Ustaz Roslan bin Che Ros & Ustaz Haji Mohd Isa..

    ReplyDelete
  5. bestnya nama naik pergi forum..hihii..
    insyaallah kita juga akan mendapat manfaatnya...tapi sayang kan kerusi banyak kosong...

    ReplyDelete
  6. selamat menyambut ramadhan kembali

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan dan salam ramadhan.

    ReplyDelete
  8. Best juga klau sekali sekala dpt pi forum mcm tu kan..tambah ilmu katakan..slamat myambut ramadhan ye, yg bakal tiba ni..:)

    ReplyDelete
  9. macam tak ramai audien je...?

    ReplyDelete
  10. banyak jugak kerusi kosong kat depan tu ye... patut hang pi depan sekali... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat nak cunggit awai tu dok blakang Duyong oo...dok2 best lak xjadi blah

      Delete
  11. Tahniah! dan syabas kerana anda berjaya menghadirkan diri ke majlis ilmu. Seronok baca thismontanablog coz slang penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. terima kasih noo Mrs rajin2 la maiii...Slang tu ingat nak tulih slang Amsterdam tapi xpandai tu yg tukaq penang

      Delete
  12. dapat hadir dlm forum sebegitu memang bermanfaat.

    selamat menyambut kedatangan Ramadhan 1435H :)

    ReplyDelete
  13. selamat menyambut ramadhan al-mubarak, semoga kali ini yang terbaik untuk kita semua, amin..

    ReplyDelete
  14. bgus tu pergi program mcm ni..menambahkan ilmu dan pngetahuan..
    tullis slang utara baru best baca..tergelak2 baca tringat memory blajar kat sana :)

    ReplyDelete
  15. Ok juga dpt tambah ilmu pengetahuan

    ReplyDelete
  16. mmg sekarang ni kalau boleh, nak kan unsur lucu dlm berceramah.. leh tarik perhatian org ramai :)

    ReplyDelete
  17. time nak pose kan..mmg bnyk la kua cermh ttg rmdhan yg bakal tiba ni nti..
    walaupon perkara tu da berulang bnyk kali tp ttp xjemu dgr..
    menambah ilmu pengetahuan, sememangnya xkan pernah habis dan rasa jemu.. ^_^

    siap sedia utk ramadhan yg bakal tiba ye....=)

    ReplyDelete
  18. Thanks for coming by Luxury Haven! I'm following you at GFC & would love to have you follow me too. Great having you around :)

    ReplyDelete
  19. Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any tips?



    My web blog: เสาเข็ม

    ReplyDelete
  20. selamat berforum,
    banyak ilmu yang boleh dapat :)

    ReplyDelete
  21. singgah lagi, hari ni dah bole follow..
    Salam ramadhan

    ReplyDelete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...