Instagram

Sunday, 24 November 2013

Sindiket Penipuan Di Laman Sosial

Assalamualaikum..apa khabar anda semua...harap anda semua sihat...dan bergembira hendaknya di samping keluarga tersayang..Amacam cuti minggu ni?isnin pakat2 nak pi kerja dah kot...jadi harap isnin jangan la ada yg baloqq liat lak nak p kerja(pesanan untuk diri sendiri terutamanya) hahahaha.

Macam besa..aku dok la layan blog2 member2 kita..blogwalking la katakan...Sebab aku bukan jenis dok baca suratkhabaq sangat ni..biasa la pemalaih...Tapi dok baca gak la blog2 orang lain..Dan ada di kalangan blog2 kawan2 kita yang mungkin sebahagian daripada isi kandungan dia daripada akhbar tempatan...Hurmmm...terdetik di hatiku nak berkongsi satu berita yang terjadi dalam negara kita..Sumber ni aku dapat daripada blog brother kita, iaitu blog Brother Sam kita..Info yang beliau kongsikan adalah mengenai sindiket penipuan..Ya..memang...sindiket ni memang dah lama kita dengarkan??tapi kenapa masih berlaku lagi dan benarkah tidak ada penyelesaian dalam kes2 macamni? aku rasa mesti ada punya macha...






Nohhaiii...tudiaaaa aihhh....macha...bukan rugi skit2 macha...ni main ratusan ribu ringgit wei... Sampai ke tahap cagaq rumah ni wei..apa cerita ni???? aiyooo.... Menurut apa yang aku paham dari blog bro sam kita, wanita tersebut adalah ibu tunggal. Masih bekerja...bukan kerja cikai2, penjawat awam tuu..Bagi aku yang selalu terdedah dengan persekitaran sihat, bersama-sama rakan2 yang sentiasa nasihat menasihati antara satu sama lain...Tapi kenapa masih jadi begini..hurmmm..serius broo gua baca cukup rasa terharu dengan kes2 macamni. Kesian aku baca..sedih...sebab senang sangat percaya kat orang...Percaya kat orang tu positif,tapi tengok sama orang tu macamana..kenai dalam facebook ja pun...xsilap aku dalam jangka masa pendek saja pengenalan mereka berdua ni...dahh bagi semua dah kat orang tu...aiyooo...

Kenapa mudah sangat percaya kan..pelik gua...aku taw..yang kita ni xtaw percintaan depa dua tu..mungkin ada love story kaw2 punya dalam kes ni..tapi masalahnya cinta dia ada nilai...nilai dia RM209k broo..bukan skit tuu....dah jadi apa nak buat...mula la tunding menunding..mai dari rata cerok dok cari salah antara satu sama lain...biar pun sapa orang yang dia kenai tu, masalahnya apa lah dia yg dia ayat cik kak kita ni sampai ke tahap cagaq rumah. Dalam hal2 macamni aku rasa satu kita dah dapat pengajaran..aku harap ianya pengajaran buat aku dan juga untuk semua di luaq sana..Terutamanya golongan wanita..Ya aku mengaku dalam hal ni lelaki menipu wanita..Tapi sampai bila kita nak salahkan saja tanpa kita bersedia dengan langkah2 berjaga2 untuk diri sendiri kan...come on rakyat Malaysia...cabaran untuk kita datang xkira peringkat umoq..semua akan rasa...cuma bagaimana kita nak menghadapi...itu yang berbeza...Janganlah..please...mudah sangat percaya kat orang ok...serius beb..jangan...Pikiaq banyak kali setiap benda kita nak buat...sebab bila kita berpikiaq dalam masa yang sama akan ada orang akan bagi pandangan pada kita..Sebab tu cara aku..xpaham...tanya...musykil..kita tanya..sebab adat la kan..xpaham tanya sebab memang kita xtaw...Cuba kalau nak buat satu keputusan sampai ke tahap menggugat kewangan kita tu kita xbertanya kepada kawan2 kita...ya la xkan bab2 ni pun nak p tanya kat apek juai sayoq kan?dak...tanya kat kawan2 tempat kerja..Aku yakin depa expert bab2 ni..sebab ya la kan..depa bab2 bagi pandangan ni memang champion..tapi kita amik positif iaitu kawan2 kita menegoq kita sebab dia sayang kat kita..tu ja...Bukan tahap pendidikan yg jadi ukuran dalam hal2 ni,cukup sekadar kematangan kita..Xperlu pendidikan tinggi..Sekadar kita matang dalam nak setel masalah bagi aku cukup dah...

Bagi kakak2 di luaq sana, aku yang umoq peringkat adik2 ni nak bagi pandangan..iaitu janganlah mudah sangat nak percaya kat orang ok..Kami sayang kakak2 di luaq sana..Ya kami paham kakak2 di luaq sana,ada yang mcam kakak dalam kes di atas, hidup sebagai ibu tunggal, xda orang nk berkongsi...tapi xkan la berkongsi dengan orang yang xkenai kakak2 ku???sebab orang yg xkenai ni memang expert bab2 nak game ngan kita..sebab depa taw risk depa..tapi depa berani bermain game dengan kita..Tapi janganlah kita nak turut serta turun gelanggang dia kakak2 ku...jangan...Cukup sekadar kenal saja..jangan sampai tahap nak bergolok gadai kakak2 oii. JANGAN2.... Dia kata dia ada business, buatpa dia nak duit lagi??dia kata dia nk transfer duit xleh...so xyah transfer..meniaga ja kat negara hang...kalau nk transfer sangat...suruh dia yang bank in...kalau 10juta banyak xleh transfer,berapa minimum dia bleh bagi??...dia kata nak buka akaun untuk dia transfer duit..mintak kat dia duit nak buka akaun.xkan nak buka akaun xda duit..10juta ada 9ribu xdak???..lagi dia xbagi hampa jangan dok gatai keluaq duit sendiri untuk dia..sebab hampa xkenai langsung dia ni...haa...patut hampa mau tanya macamtu..bukan hampa p bagi lagi kat dia..uiiihhhhh mampuih lagu tu....kalau susah sangat transfer kat aku..setel..hahahahahhaa....

Bagi kakak2 di luar sana..aku paham hampa nak menolong orang..baguih..cuba perhati keadaan sekeliling....rasa2 semua orang senang ka kakak2 ku?silap haribulan adik beradik terdekat kita pun ada yang makan xlepaih...xcaya???cuba call tanya tengok keadaan depa...rasa2 mesti ada punya kan..berapa ramai di kalangan kita yang middle class punya hidup ni mesti rasa macamtu...tapi xda sapa yang tampil membantu..kalau ada orang macam kakak2 ku sekalian ni kan baguih....bertambah erat ukhwah kekeluargaan....kalau sampai nak tolong adik beradik, sampai ke tahap nak gadai rumah ni....aku rasa lagi bertambah erat...tapi pasaipa kita xsampai tahap tu..sebab xsayang macamana sayang hero yang kenai dalam FB kan???haaa...itu kakak2 saja ada jawapan..aku yang pangkat adik2 ni boleh tanya ja la... Tiada niat mencela dan menunding kepada sesiapa..cuma sekadar terpanggil untuk berkongsi masalah kakak kita di atas ni..Ingat..dia saudara sesama ISLAM kita...aku taw aku jugak xmampu menolong..tapi sekadar berkongsi dan andaikata perkongsian bro SAM dan tukang tambah macam aku ni mampu membantu..alhamdulillah...sekurang2nya mengurangkan masalah kes penipuan ini di dalam Malaysia...Ingat macha..kita xramai..28juta ja rakyat Malaysia ni...jangalah mengalirkan mata wang kita ke luaq..biaq la berlegar dalam negara ini saja...baru ada keseimbangan pendapatan negara...hahahah...aku tembak ja ayat ni k....

Setakat ni ja perkongsian aku...harap jangan sapa2 lah terasa na...serius aku rasa terpanggil sangat dengan isu ni..sebab selalu sangat dah dok dengaq...ni ja aku terasa nak berkongsi sama...Harap kakak2 di luaq sana janganlah jadi mangsa seterusnyaa naaa...harap janganlahhh...pikiaq banyak kali kak...jangan senang2 bagi...Ingat kakak2...kita kerja susah...nak cari duit susah..nak dapat rumah batu lagi laa susah..xkan senang2 kita nak bagi kak???..biaq la beratus ribu duit habis tapi habis kat kita sekeluarga...xpa kak...tapi kak habis kat orang...mesti kak rasa tensen betui dak..Aku taw kakak2 di luaq sana hebat...terer..tapi janganlah last sekali teriakk depan komputer..okk...anggaplah aku ni adik2 yang cuba nak bagitaw benda yang aku rasa elok..tu jaa...


Sekian terima kasih


Montana
Be The Best to win The Best

19 comments:

  1. yupp... semoga dielakkan dari ditipu kannn...huhu salam blogging yerr :)

    ReplyDelete
  2. kat internet ni macam2... lelaki bleh jadi pmpn... pmpn bleh jadi lelaki. Jgn la senang2 pecaya.

    ReplyDelete
  3. Haishh seram akak baca tajuk ko nih.. Dahle akak nih pun penjawat awam.. Hurm heran kan smp leh cagar rumah sendiri.. sekarang nih bukan senang nak dapat umah ooo..

    Harap kte semua berwaspadalah dengan keadaan sekeliling kita nih

    ReplyDelete
  4. Satu jumlah yg sgt byk tu. Huhu. Zmn skrg ni scary lah, tak tau nk percaya kt siapa dh. Huhu

    ReplyDelete
  5. Betul tu Montana..kena hati-hati..kat internet ni macam-macam orang ada..kita pun tak tau siapa sebenarnya yang berurusan dengan kita..jangan cepat terpedaya..peringatan untuk diri sendiri dan juga untuk semua...

    ReplyDelete
  6. macam-macam jenis penipuan berlaku.. apa-apa pun kena ambil langkah berjaga-jaga terutamanya orang yang baru dikenali..

    ReplyDelete
  7. Mmg kena berhati2 skrg..byk sgt penipuan macam ni kan..byk pulak tu..snggh mlm ke sini jai :D

    ReplyDelete
  8. nice entry.. harap kwn2 tak terjebak dg penipuan ni. jgn nak mengejar harta sgt.. last2 tergadai semua..

    ReplyDelete
  9. Salam dik...

    Byk kes mcm ni terjadi dik...ramai perempuan yg tertipu,lelaki x kurang juga dik,ada yg terkena dgn perempuan licik di fb...memang menakutkan...terimaksih atas ingatan utk kita bersama ini....

    ReplyDelete
  10. tak terfikir macam mana boleh terjebak dan percaya sampai cecah duit ratusan ribu ni.

    ReplyDelete
  11. kalau lebih 100rm pun syuk rasa macam ditipu. >.<

    ReplyDelete
  12. hidup skrg kena jaga2.. x bleh percaya kat org sangat..

    ReplyDelete
  13. bahaya betol zaman skrg ni.. mcm2 hal org boleh buat utk dpt duit

    ReplyDelete
  14. Zaman IT ni..mmg senang2 je org nak menipu...
    tapi tu lah dari kita je mcm mana nak handle situsai...sentiasa alert dan jgn mudah terpedaya..penggunaan laman sosial pun kena berpada....

    ReplyDelete
  15. kena lebih berhati-hati la nih...mcm2 cara org nak menipu..

    ReplyDelete
  16. saya suka baca entry² sebegini,dapat mengingatkan diri sendiri dari tertipu,kita tidak harus percaya dengan org yg kita xkenal apatah lg xpnh jmpa,sdg kn yg jmpa pun boleh mnipu kn..jd hrus sentiasa berwaspada,fikir bnyk² dan padat² sblm mmbuat apa² kptsan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kesian tu yg share tu kita nak tolong lain xpandai duit tarak ni ja la yg mampu

      Delete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...