Instagram

Monday, 4 November 2013

Illaya Thalapathy Vijay- Velayutham

Assalamualaikum..apa habaq semua..harap hampa semua sihat la nooo..Dan salam Maal Hijrah kepada semua..Moga di tahun baru ini kita semua lebih bersemangat dan dirahmati.In shaa allah..Kerja sehari,cuti sehari balik...so cuti dok rumah ja la aku ni..nak p mana dah..Nak p DUBAI balik hari pun aku xmampu,mana nak cekau cashhhh..hehehe..Semalam sebelum terlena,aku ada tengok satu cerita di astro 202 satu movie...Haaa..hero ni hero yang tidak asing lagi la di kancah filem Tamil..SApa lagi kalau bukan Illaya Thalapathy VIJAY. Filem 2011 ni memang padat ngan action,dan berkisarkan kehidupan seorang kasih sayang abang kepada adik perempuannya.




Illaya Thalapathy Vijay
Velayutham (2011)


Sapa pernah main game Assasin Creed?sekali tengok VIjay dalam cerita ni sebijik macam watak dalam game tu..Siap ada simpan pisau dalam lengan baju walaupun sekali tengok pergelangan baju dia tu ketat masih bleh simpan pisau gak..hehehe..Tapi bukan jalan cerita dia seperti game tu, cuma baju tu saja.Baju ni pun dia terpakai secara tidak sengaja dalam filem ni.


Filem ni padat dengan action,sifat kekeluargaan dan kehidupan sosial masyarakat.Filem ni mengisarkan tentang beberapa wartawan yang mempunyai misi untuk mendedahkan ketidak adilan ahli2 politik dan sistem keselamatan dalam India.Wartawan yang wataknya dipegang Genelia,heroin dalam filem ni trauma atas kematian member dia yang juga wartawan dibunuh semasa mereka membuat liputan.Dalam masa yang sama,dia mendapat idea daripada kawan dia yg mati itu bahawa hanya watak imiginasi sahaja yang mampu menamatkan semua masalah2 penyelewengan dalam Negara depa ni. Maka secara tidak sengaja sewaktu dia jumpa dengan mayat sapa tah aku xingat, heroin cuba create kan satu watak.Watak itu seperti Adiwira jugak la,di mana mayat yg mati itu adiwira tu la yang bunuh.Mayat itu pun xsilap aku mayat samseng gak kot. Maka dari situ rakyat mula menyebut nama adiwira itu hasil dari ciptaan heroin yang juga wartawan dalam filem ni.


HEro yang secara tidak langsung datang ke pekan untuk membeli barang2 perkahwinan adik dia termasuk dalam cerita hasil dari ciptaan Heroin.Ya la...masa orang dok sebut2 nama adiwira iaitu Velayutham, nama adiwira tu secara xsengaja jugak adalah nama hero ni dunia realiti jugak dalam filem ni. Maka banyak perbuatan hero secara xsengaja menjadi topik perbualan di Chennai,pekan yang bermasalah itu. Ada satu babak tu hero tengah ligan pencuri,masa dia lari2 dia amik la moto polis, di pertengahan jalan waktu dia ligan pencuri tu, di tinggai la moto tu.Secara tiba2 moto tu meletup dan dipercayai pengganas memang pasang bom di moto tu untuk meletupkan kawasan stesen keretapi tu. Secara xsemena-mena orang2 di situ mengganggap hero menyelamatkan mereka dari bom tu.Padahal hero nak ligan pencuri ja..hahaha..Ini maksud aku yang hero secara xsengaja termasuk dalam cerita yg heroin createkan ni dalam filem ni.


Di pertengahan cerita lagi, berlaku satu incident menyayat hati apabila company tempat hero simpan duit simpanan untuk dikeluarkan bagi membiayai perbelanjaan kahwin adik dia tutup.Banyak orang buat riot di hadapan company tu sebab depa semua nak amik duit dan interest dari saving mereka.Dan ada sorang tu bunuh diri dengan membakar diri sebab xtahan dengan dugaan hidup..Sebab dia memang nak amik duit itu untuk kos pembedahan anak dia..DI sebabkan company tu tutup,xdapat la duit untuk kos pembedahan dan disebabkan itu uncle tu bunuh diri.

Di sebabkan hal ini yang membuatkan hero lagi baraa dekat sistem pentadbiran yang dikawal ahli politik ni.Sebenarnya heroin dah cerita segala2nya apa yg terjadi di Chennai di mana orang2 mengharapkan Velayutham selamatkan mereka dari kepincangan sistem pentadbiran ni.Tapi hero xmau sebab dia kata dia orang kampung ja, juai susu..Mana bleh dia buat kerja yg sepatutnya kerajaan yang buat dan dia kena buat seorang diri..hahaha..dia xmau la penat la kot..Tapi lepas incident uncle yang bunuh diri tu..Hero ambil keputusan untuk terus menjadi WAtak adiwira iaitu Velayutham secara rasmi..


Apa kesudahan filem ini?mampukah hero a.k.a Velayutham menyelamatkan rakyat India ditindas?so...kena tengok la nooo...cari cd.dvd ka..hahahah..sebab aku memang dah banyak kali dah tengok cerita ni..CUma refresh balik ja sebab ada dalam tv..dan aku pun macam hero gak,secara xsengaja tengok cerita ni..hahahaha...





Velayutham Genelia
Genelia


NI la heroin dalam filem ni..Amacam?hahahaha....Xsilap aku filem Hindustan dia ada berlakon gak cuma xtaw filem apa..alaahh..depa ni dok pusing tang tu ja..Sat Tamil,satgi pusing pi Telegu...last p Hindustan..Lepas tu xda filem berlakon Tamil balik..sebab tu sapa minat hindustan,xtengok Tamil rugi la wei..Sebab heroin dia pun berlakon merata...hehehe...




Genelia Illaya Thalapathy VIjay Velayutham





Sekian terima kasih..Salam Maal Hijrah sekali lagi pada semua..



Montana
Be The Best to win The Best





13 comments:

  1. Salam maal hijrah montans.huhu..tgk mcm rupa red riding hood da ni.hehe..smlm tgk ceta singm 2..best tu polis gagah perkasa..wat la review nnti montana.mmg bestceritanya..hero tu sgt tmpan ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ka?alamak..cerita tu gua amik astro first dah..hehehe..surya tampan ka?ok2..nanti ada masa kita review kat cik Adrianna naa....

      Delete
  2. jarang tengok tamil ni, tapi my bff kt ofis aka my akka selalu je cerita pasal tamil muvie ni. nanti leh tanya kt dia gak ler. salam hijrah ye

    ReplyDelete
  3. Suka filem tamil yg heroinnya lawa..hehe..

    ReplyDelete
  4. Salam maal hijrah juga utk montana. Baca jalan cerita kat atas tu memang best sgt, rugi tak tengok malam tadi

    ReplyDelete
  5. salam maal hijrah.. menarik review cerita ini.. :D

    ReplyDelete
  6. macam besa ar hero gangster tapi heroinnnnn .cun nak mampusss ahak ! ..heyy bro salam maal hijrah noh ..

    ReplyDelete
  7. jarang layan tamil ni hehe tapi macam menarik ja cerita..

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum..montana,

    mselim3 jarang layan tamil.. tp tgk cerita gak... kalau best bileh layan...

    mselim3

    ReplyDelete
  9. macam best jer..macam best jer..macam best jer...Ohh, tp vijay ni berlakon memang best

    ReplyDelete
  10. ha ah.. costume sebijik mcm game Assasin Creed..
    datang singgah dan follow sini..

    ReplyDelete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...