Instagram

Monday, 16 December 2013

Sunway Group- Sekilas Pandang

Assalamualaikum kawan2 semua..Apa habaq wei...harap hampa sihat la nooo... lama rasanya aku xupdate blog aku ni..heheh..sorry2...agak sibuk jugak bagi diri ini untuk kebelakangan ini...hari ni rasa free skit kot..ada mood lalu aku cuba gak untuk update blog ini...

Saja la nak berkongsi skit ngan hampa...baru2 ni aku ada terbaca la satu website tu..woww..menarik macha..best.,..dan website ni adalah mengenai benda yang kalau aku sebut boleh dikatakan semua orang taw punya lah... Ini jugak berikutan dengan beberapa kajian kes aku dengan rakan2 aku yang lain..Sebenarnya xda la mendalam sangat aku baca..cuma sekali imbas ja la..dan mana yang aku ingat aku share la sikit2 dengan hampa semua..Mcm biasa laa..aku ni pemalas skit nak baca2 ni..sebab ada kena mengena dengan apa yg perlu aku buat ja...baru laa aku baca..tu pun 45% ja kot berbanding dengan kwn2 aku yang lain...Depa rajin..gua ni pemalas...hahaha....lepas tu nak kena present lak benda yang kita buat tuu..lagi laa aku rasa malas nak mampuihh...heheheh

Ok2...mukadimmah dok merapu banyak sangat satgi pun buat orang menyampah ja nak baca kan...Jadi baru2 ni kami punya case study adalah mengenai dengan kawalan, ataupun control dalam organisasi..Control in organization.. Berdasarkan tu, kena la cari satu company...Multinasional..masa xberapa nak ada dah...Jadi aku main tangkap muat ja la mana yang sempat... Search punya Search..last2 aku terlupa yang aku selalu dok nampak bangunan ni..maka tercetuslah idea secara spontan untuk company Sunway Group ni...Haaa..mesti ada yang taw dah kot??? kami yg area2 Seberang Pulau Pinang ni memang dok nampak la bangunan Sunway Carnival ni...rupanya Sunway Carnival ni baru sebahagian kecikk ja dari Sunway Group ni..Bagi aku la..rupa2nyaa company ni besaq kot..besaq gilaaa...Apa yg aku taw sebelum ni aku rasa macam kecik ja..rupa2nya start ngan nama Sunway ni..memang banyak rupanya aset Sunway ni...huhhh...baru la taw.. Sunway Pyramid ka, Sunway Lagoon ka semua tu Sunway punya noo..rupa2nya besaq sungguh company ni...hahahaa...aku baru nak taw...rasa jakun pun ada sebab company dalam Malaysia ni pun aku xtaw..apa punya turrrr...



http://www.sunway.com.my/



Sunway Group ni diasaskan oleh Tan Sri Dr Jeffrey Cheah, di mana beliau yang membangunkan company Sunway ni sejak dari tahun 1974. Ada yang mengatakan dia bermula dengan business Kuari..dan bila aku tengok balik kuari pun sebahagian daripada perniagaan yang terus beliau jalankan sehingga sekarang.. Sunway Group ni besaq..di bawah company ni ada 12 division atau department yang terus menjana ekonomi kepada company Sunway ni..senang cerita la..start ngan  Sunway tu..Tan Sri ni punya la..setel... Dalam Sunway ni jugak turut dikuatkan dengan 6 orang Board of Director.

12 bahagian..hurmm.. banyak kot..dan semua bahagian tu semua boleh dikatakan menjana pendapatan untuk Sunway ni. Yang sempat aku baca adalah pasai Sunway Property ..Ni adalah subsidiari yang boleh dikatakan sebagai tulang belakang kepada Sunway Group ni... antara property depa adalah seperti Sunway Resort City...beratuih2 ekaq kot sekali depa buat business wei..huuuu...takut dengaq orang buat duit ni... Projek terbaru Sunway Property ni ada 3, iaitu Sunway Geo Residence di Bandar Sunway, Sunway Lenang Height di Johor, dan juga di Penang Sunway Cassia Phase 2 ...ooo..patut la..La ni jambatan baru nak buat, ada exit di highway tulis Bandar Cassia..aku pun baru taw..hahaha..ni projek depa la ni..Sakan2...




http://www.sunwayproperty.com/pd/




tuuuudiaaaa aihhhhhh ..... punyalah besaq skala perniagaan depa...sekali buat bangunan jalan serentak satu Malaysia...kompom kaya laa ini olang maaa....hahahha... Memang xterbeli kot property macamni...Bagi la kat depa yang kaya tu ja la...orang pertengahan macam kebanyakkan orang dalam Malaysia ni mana mampu...Kompom la..Cassia tu xsilap aku area Batu Maung..situ memang rumah mewah2 ja tu...Kalau rasa mewah silakan la beli noo..masuk ja website tu usha sendiri..hehehe..

Selalunya corporate company ni depa kena ada business lain selain major business depa..Dan Sunway juga turut tidak terlepas dalam menjaga kebajikan sosial, seperti yang diperlukan oleh sesuatu company itu..Iaitu Corporate Social Responsibility (CSR)..senang cita la macha..Tanggungjawab sosial company la..jadi CSR Sunway ada 3 seperti Pendidikan, Kesihatan dan C.A.R.E... Sebab tu adanya Sunway University,Sunway Medical Camp dan Free Shuttle Bas di area Bandar Sunway..Ini adalah seperti yang aku baca la kan..Dan inilah sebahagian CSR Sunway Group ini..Sebab nak memenuhi sesuatu Tadbir urus korporat yang baik, CSR ni depa kena la ada jugak..Jadi sebab itu tertubuhnya business sampingan ni..kira orang utara kata duit kot tepi..macam tu la kot...heheh... Dan Sunway University tu aku dapat taw dah disatukan di bawah satu yayasan yang diberi nama Jeffry Cheah Foundation..aikk...nama Boss nampak..heheh..apa bleh buat..Company dia..xkan nak boh nama Aku kot...

Banyak lagi yang ada dalam website ni..hampa baca sendiri lah..aku saja nak share jaa..Ada 12 division..so hampa tengok sendiri..punya berlambak dok wat duit dan company ni telah pun melebarkan sayap ke merata, dan paling jauh di Trinidad&Tobago rasanya..untuk perniagaan Trading&manufacturing rasanya..bleh la hampa baca...aku saja ja nak share..dah xtaw apa mau tulis daaa...


Sekian terima Kasih


Montana
Be The Best to win The Best





27 comments:

  1. tq share info, selama ni KA hanya tau sunway lagoon & sunway pyramid je hehehe

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing montana..macam menarik..nanti kita gi visit!!!

    ReplyDelete
  3. aq tau yg latest kolej sunway je. hahaha

    ReplyDelete
  4. Baru aku tahu dari mana itu sunway... :D

    ReplyDelete
  5. Salam blogging .. owh info yg menarik ni ... :)

    ReplyDelete
  6. Sunway history by montana blog hehehe

    ReplyDelete
  7. tau sunway hotel, sunway lagoon, sunway pyramid je.. haha..

    ReplyDelete
  8. betapalah kayanya mereka2 ni kan...teringat lak lagu kalau aku kaya tu...was here montana..

    ReplyDelete
  9. It has the ultimate basic collection with all day comfort of flexible fit.
    Before you go for selecting the design make sure that
    it goes well with your personality and preference too. They are perfect for dresses, skirts and some slacks.


    my web-site ... cheap calvin klein underwear

    ReplyDelete
  10. He performs songs that are both Country and Southern Rock.
    These panties will definitely cover up some of those flaws we
    all have on our bodies. Tough cardio will sculpt a much leaner lower body without the bulk.



    Take a look at my blog post: Ropa Interior Calvin Klein

    ReplyDelete
  11. This is also great for people who just are unaware
    of what to acquire their kids, exactly loophole! Every rider
    deserves to safe and guarded while riding.


    Feel free to surf to my web page :: belstaff

    ReplyDelete
  12. The black waxed cotton and black leather is my pick.

    Be careful not end up being fooled by immitation fake ugg footwear.

    Travis Norman attended and estimates the motor efficiency at between 95 and 125
    per.

    Also visit my web blog; belstaff

    ReplyDelete
  13. This website is dedicated to bringing you assorted of ideas for anyone of
    all times! Is actually 9 plus minutes, along with the other is 7 plus minutes.
    It features a texture that resembles bubbles or pillows.


    my site :: belstaff jacket

    ReplyDelete
  14. I had been great time trying on jackets at the BMG booth at the
    Progressive International Motorcycle Show in Novi. From reading the reviews, this item has proved to be quite
    preferred among new father and mother!

    Also visit my website: belstaff ariel

    ReplyDelete
  15. visit Thursday morning, waiting behind the visit. I have the latest video clip dr my album, I hope you like it, thank you and congratulations activity

    ReplyDelete

  16. good morning greetings and introductions

    ReplyDelete
  17. come here as he brings a new game, free download

    ReplyDelete
  18. Anything that is aesthetic would gett plasteered in their minds, hence increasing your brand awarenesss among your prospective customers.
    People love receiving freebies iin general, however, keep in mind that not all promotional
    products are created equal. When you add the working day to homework, social networking
    and online shopping, you're looking at quite a few hours so anything computer related iin the promotional products market iss going to be a winner whether it's
    mouse mats, wrist supports or juxt a coaster to stick a cup of
    coffee on next to your PC.

    my web blog ... playstation network Card

    ReplyDelete
  19. Do this and you will ensure that the products you select tick
    all of the boxes and help to increase promotion for
    your business. It is important to give items thwt will last, so the recipient will continue too use the items for time too come.
    Yoou need to choose the website that you will use to order
    your promotional gifts.

    Feel free to surf to my web-site; playstation network card

    ReplyDelete
  20. They are full of antioxidants and have been used medically to handle kidneys, fatigue, anemia and weakness.
    All of us haven't even begun to chat about ideal
    feature - the essence!

    Feel free to visit my weblog :: Tods

    ReplyDelete
  21. I always emailed this blog post page to all my friends, since if like to read it next my contacts will too.


    Check out my web page: www.howtosetupawebsiteeasily.info

    ReplyDelete
  22. What's up colleagues, pleasant article and nice urging commented at this place,
    I am really enjoying by these.

    Feel free to surf to my website ... revertir la diabetes pdf

    ReplyDelete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...