Instagram

Tuesday, 1 July 2014

Minda Kelas Pertama


Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua..Harap anda semua bersemangat dan terus bersemangat dalam bekerja dan selamat berpuasa...









Pintu depan pejabat..Apa yg ada sangat dengan pintu depan ni kan..xda pa..biasa la kan..Ya memang biasa..Bagi aku yg selalu dok tengok pintu depan ni, selalu aku memerhatikan..cukup sentimental oo rasa... Setiap hari memerhati pintu ini digunakan..Dan kenapa perkataan "TARIK" difokuskan, kerana itu merupakan satu arahan yg begitu simple atau dalam masa yg sama SOP yg paling ringkas sekali dalam dunia..nak guna dia cuma ikut seperti yg ditulis tu jaa..

Tapi walaupun perkataan tu  huruf saja dan 2 sukukata, namun masih ada yg gagal menggunakannya dengan baik..kenapa..adakah yg terlibat menggunakannya itu tak pandai(senang guna bahasa kampung), ohh tidak masing2 terdiri dari kelas elit dan mungkin lagi atas..Jadi adakah education level jadi makanisme nak ukur etika seseorang??? bagi aku dak kot..Cukup setakat kematangan berfikir, rasanya bleh dah nak keep on survivor..Habis tu berapa banyak ibu bapa yg xsemuanya berpindidikan tinggi,namun mampu meninggikan level pendidikan anak mereka kan...Itu sudah cukup nak buktikannya..

Saban hari aku dok tengok 5huruf ni xberjaya digunakan dengan baik..adakah kerana tidak tahu membaca...Tidak..ini adalah kerana kadang2 sikap,ataupun setengah orang kata tabiat kot nooo..Mungkin jenis yg kalut ka,nak cepat ka,benda yg kena tarik lu p tolak,lama2 itu pintu bleh jahanam liaoo..hahahaha... Sebenarnya saja la nak share ngan hampa..Inilah kita, betapa kompleksnya kita..Xsemua orang bleh faham kita dan kita kena faham iaitu kita xbleh mengharapkan semua orang faham kita..Kalau asas seperti TARIK di atas pun xsemua orang bleh buat, kenapa kita nak hukum orang yang memegang atau uruskan sesuatu yang lebih besar dari perkara di atas?..kenapa kita sebagai orang atau environment sekeliling tidak membantu mempermudahkan sesuatu perkara..Kita ada pendirian masing2,kita ada pegangan masing2..Pegangan kita xmengajaq kita dok gelut nak cari salah orang nak pertikai tindakan orang... Dari kecik kita diajar,kita bukan dikritik..Kita diasuh dan bukan dibasuh...huhuhuh... Kenapa bila seseorang yg terpaksa memegang tanggungjawab besar, tugas yg lebih berat bila dia cuba buat yg terbaik kita dok boo dia dari belakang, kenapa tidak ada budaya membantu, sound depan senang skit sebut dekat orang tu..Masih ada lagi geng2 baling batu sembunyi tangan...Jangan la macamtu tuan2.jangan2..Kita sampai satu masa jangan dok kondem orang xtentu pasai,dok komen itu xkena ini xkena..Sebab komen tu cukup mudah,lebih mudah dari perkataan tarik di atas..tapi cuba suruh orang yg komen tu ''TARIK" seperti di atas, silap haribulan dia pun xreti buat jugak.

Apa kata,dari kita kritik,kondem,kita tunjuk dan kita bagitau secara elok..Uishh...selalu sangat habaq, terok la..Iya mungkin setengah orang even aku sendiri akan kata begitu..Tapi kondem apa yg kita dapat?Kita ni pulak kondem dalam hati so orang yg kita xpuas hati tu xdengaq jugak sampai ke sudah..Alihkan paradigma kita, bagitau dia,cerita pelan2 kat dia..In shaa Allah lama2 dia bleh praktik benda tu..Benda baik yg berlaku depan kita akan membuatkan kita sentiasa tersenyum...Tambahan pulak benda baik tu akaq dia kita yg stat dulu, sampai dia tumbuh menjadi pohon...Maka kita la tunjangnya..Tunjang kebaikkan..Sudah2 la kita dok kondem..kondem..kritik..Majoriti rasanya bukan diasuh untuk gelut cari keburukkan..Betui dak..Jom sama2 kita buat kebaikkan...walaupun xbanyak..skit pun jadikla...Kadang2 negara tu dikatakan kelas pertama bukan pasai bangunan yg tumbuh merata cerok tinggi melangit tu..Nilai dari rakyat itu sendiri..Rakyat yg menentukkan hala tuju dan kelas negara yg mereka duduki... Lagi tinggi nilai moral dan etika kita, maka bertambah gerun la di mata rakyat negara lain... 

Jadilah insan yang sentiasa bersangka baik. Xrugi aih sangka baik..Malahan menyihatkan tubuh badan..Hati xsakit sebab kita sentiasa cas positif dalam badan dan kepala kita..Kurang la dapat penyakit skit kan..hehehe.. Sentiasa membantu,jangan jemu dan konsisten..Aku berpesan untuk semua termasuk diri aku sendiri. Ya memang cakap senang, buat tengok..Jadi apa kata kita buat sama2..baru la Malaysia ni lebih positif minda rakyatnya...Asuh dari sekecik2 perkara seperti "TARIK" di atas..Simple..tu ja dulu..Lepas tu baru kita sembang ekonomi menguncup ka, telaga minyak Libya ka apa ka..heheheh..saja melawak ja noo..Sekadar perkongsian di pagi ini...

Selamat Berpuasa dan berbuka puasa (err...9 jam lagi)


Montana
Be The Best to win The Best



32 comments:

  1. Replies
    1. selamat berpuasa Kiah dan selamat bercuti

      Delete
  2. Replies
    1. Salam Ramadhan Mimie terima kasih singgah noooo

      Delete
  3. OOOO.. INGATKAN TARIK BOLEH TOLAK PON BOLEH.. HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 bleh...pasai tarik ngan tolak boleh tu yg nak bagi pintu tu reban awai tuu hahahah

      Delete
  4. Salam Ramadan..memang dah menjadi lumrah semua perkara tu sekarang..kat sini pun sama..letih melayan orang macam tu..

    ReplyDelete
  5. Push ! Pull !! eh, saya yg educated dan elit ni pun sllu tersalah tarik bilamana sepatutnya tolak. mengapakah demikian wahai teman ? haha..... sy suka entri ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrr...xtaw nak kata..selamat berpuasa naa...sabaq banyak2 naa..hahahaha...Tanks Cla sudi hadir di blog yg xseberapa ni...

      Delete
    2. Kamu juga ya ^^selamat berpuasa..eh, nama Montana, mcm nama pemain gusti gtu ? haha....

      Delete
  6. Replies
    1. terima kasih singgah sempoiiii

      Delete
  7. Salam kenal Motana nooooooo..
    Ahakss..tergelak je bial baca entri ni..itulah org sekarang ambil mudah..kekadang dorang x persan pun kat pintu boleh tolak or tarikh..dah biasa masuk pintu umah TOLAK..bila nak keuar TARIK..bia g tempat lain dan imun macam tu kekdang tersalah sepatutya TARIK dia g TOLAK..

    psstt.: terima kasih sudi singgah di blog Jari Manih noooo.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui2..pintu rumah kadang2 xbuat 5s pun tapi taw samaada nak tarik atau tolak mai tempat orang pelekat besaq muka pun dok silap lagi itulah kan imun..sebatii dan sejati...hahaha..

      Ya Jari Manih terima kasih sama sudi mai blog yg xseberapa ni nk banding JM yg dah powerr hhuhuhuh...terima kasih sekali lagi

      Delete
  8. Mentality yg amat biasa kita nampak
    Kalau di bank paling jelas.
    Lagi kelakar bila sama-sama tak ikut arahan satu di luar, satu di dalam berlagalah hihi..

    Selamat berpuasa kakak ucapkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm...Selamat Berpuasa juga nooo

      Delete
  9. Memang tak dinafikan memang selalu berlakukan...mesti tak fokus & dah terbiasa kot...main langgar aje ya..he..he

    P/s: Salam empat Ramadhan ya...

    ReplyDelete
  10. Adehh, kawe pun selalu tak baca perkataan 'tarik' tu. Selalu pintu yg patu di tarik, kawe tolak... sori!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...lepas ni berhati2 noooo

      Delete
  11. kes nie ada dimana mna...dah tertera tarik tetap ditolak...ada yang tertera tolak, tetap ditarik...

    ReplyDelete
  12. dah biasa dari kecik kot noo...mind set dalam kepala kalau bukak pintu mesti kena tolak walaupun dah tulis tarik. dah biasa jumpa dah...

    ReplyDelete
  13. Selamat berpuasa montana..
    walaupun kat situ dah tulis tarik...tapi otak masih berfikir nak tarik atau tolak...hehehehe...biasa berlaku

    ReplyDelete
  14. Kadang-kadang otak selalu jem bila depan pintu yg ada tulis 'tarik' atau 'tolak' esp kalau time tu tgh berjalan sambil berfikir... masa tulah tiba2 tak tau nak differentiate tolak/ tarik tu macam mana.. which is which :D

    ReplyDelete
  15. Wpun arahan simple. Tp kite still tak paham. Huhu. Kekadang pintu tarik tu, ana pun tolak je. Sib baik la leh tolak. :D

    ReplyDelete
  16. Jemput drop url blog kat Mister Linky's saya.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. ingat nak order teh tarik ka apa. rupanya memahami maksud tarik itu dan aplikasikannya.

    ReplyDelete

 
blogger widget

Mungkin anda belum baca lagi...